Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Ponedjeljak, 29 Novembra, 2021
Nalazite se na Home » Gas » Izgradnja “Južnog toka” u Srbiji mogla bi početi u julu

Izgradnja “Južnog toka” u Srbiji mogla bi početi u julu 

BEOGRAD, Izgradnja “Južnog toka” u Srbiji mogla bi početi u julu, izjavio je u Beogradu direktor sektora za međunarodne projekte “Gasproma” Aleksandar Siromjatin.

“Očekujemo da već u julu pristupimo početku radova”, rekao je Siromjatin novinarima u Privrednoj komori Srbije, gdje je održan skup o ulozi Srbije na energetskom tržištu Balkana.

On je rekao da bi za tri sedmice trebalo da bude potpisan ugovor sa izvođačima radova, a potom i ugovor o zajmu “Gasproma” “Srbijagasu” za izgradnju dionice tog gasovoda kroz Srbiju.

Siromjatin je naveo da će kamata za taj zajam biti niža od tržišne, svega četiri odsto, te da je malo kompanija koje bi dale zajam po toj kamati.

Komentarišući nedavnu najavu ruskog predsjednika Vladimira Putina da je moguća revizija projekta “Južni tok” ako EU i dalje nastavi da vrši pritisak na zemlje učesnice u tom projektu, Siromjatin je rekao da postoje različite varijante gasovoda, te da u zavisnosti od situacije – maršruta gasovoda može da se izmijeni.

Siromjatin je dodao da je kriza u Ukrajini pokazala da je Rusija uradila “pravu stvar kada je počela izgradnju `Južnog toka”, te izrazio nadu da će se pozitivno riješiti pitanje u vezi sa primjedbama EU na projekat “Južni tok”.  Srna

Dodaj Komentar