Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Subota, 27 Novembra, 2021
Nalazite se na Home » Termoenergija » Izmještena Mušnica, rad termoelektrane u Gacku stabilan

Izmještena Mušnica, rad termoelektrane u Gacku stabilan 

GACKO, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević prisustvovao je danas u Gacku završetku radova na preusmjeravanju korita rijeke Mušnice kojim će biti zaštićen novi kop i omogućena eksploatacija najkvalitetnije rude, a projekat je vrijedan oko 12 miliona maraka.

Kovačević je istakao da je preusmjeravanje rijeke Mušnice veoma značajno za buduću eksploataciju uglja, te najavio da bi u narednih osam mjeseci trebalo da bude otvoren novi kop koji bi omogućio nesmetan i stabilan rad termoelektrane narednih godina.

Ističući da je Rudnik i termoelektrana /RiTE/ Gacko jedan od najznačajnijih energetskih objekata u Republici Srpskoj, Kovačević je naveo da će ovaj gigant i u narednom periodu još efikasnije poslovati i da će kontinuirano proizvoditi električnu energiju, te da će se, ukoliko bude potrebno angažovati svi resursi da ne dođe do diskontinuiteta u proizvodnji električne energije.

“Ove činjenice veoma ohrabruju zbog čega će RiTE Gacko imati punu podršku Vlade i Ministarstva u realizaciji planiranih projekata”, rekao je Kovačević.

Generalni direktor RiTe Gacko Milinko Milidrag ukazao je na veliki značaj izmještanja rijeke Mušnice navodeći da je bajpasom izmješteno oko pet kilometara, te da je na ovaj način prošireno eksploataciono polje.

On kaže da je rijeka Mušnica do sada išla po sredini novog kopa gdje se nalazi najkvalitetnija ruda koja je ostajala ispod rijeke.

Direktor Rudnika Srđan Milović naveo je da ruda iz starog kopa može da se eksploatiše još šest do osam mjeseci, ali da će u međuvremenu biti otvoren novi kop, te da neće biti sporan rad Termoelektrane.

“Početkom godine obavijestili smo javnost da je rudnik u kritičnoj situaciji sa eksploatacijom uglja, međutim sada je ta sitacija znatno poboljšana i trenutno imamo otkriveno oko 800.000 tona uglja što garantuje nesmetanu proizvodnju do proljeća sljedeće godine, odnosno do planiranog remonta termoelektrane”, kaže Milović.

On napominje da su stvoreni svi preduslovi za izradu glavnog rudarskog projekta za novi kop koji će se raditi u fazama tako da će biti omogućena kontinuirana i nesmetana proizvodnja električne energije.

Govoreći o proizvodnji i planovima na “Rudniku”, Milović je istakao da je prošle godine Rudnik imao rekordnu proizvodnju od 5.400.000 metara kubnih otkrivke, te da je ta proizvodnja ostvarena već početkom oktobra ove godine.

“To znači da ćemo ove godine imati rekordnu otkrivku od još milion do milion i po metara kubnih sa smanjenim troškovima”, naveo je Milović.

On pretpostavlja da će godina biti završena sa određenim gubicima zbog velikih investicija, ali i zbog zaostatka plaćanja iz prethodnih godina koja su ovih godina dospjela za plaćanje.

“Gubici nisu problem već je problem nelikvidnost”, dodao je Milović.

Milan Bugarin, zamjenik direktora za rudarstvo i metalugiju Instituta Bor, koji je radio istraživanja terena na Rudniku, istakao je da su danas prezentovani rezultati koji jasno pokazuju da rudnik Gacko ima budućnost.

Radnom sastanku su, osim ministra i Uprave preduzeća, prisustvovali i Nadzorni odbor RiTE Gacko, predstavnici Sindikata, inspekcijski organi i druge relevantne institucije iz oblasti energetike. Srna

Dodaj Komentar