Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Ponedjeljak, 24 Januara, 2022
Nalazite se na Home » Termoenergija » Jakovljević predstavio projekat Termoelektrane Stanari

Jakovljević predstavio projekat Termoelektrane Stanari 

PODGORICA, Direktor EFT Rudnika i Termoelektrane /RiTE/ Stanari Ivica Jakovljević rekao je danas u Podgorci da objekat u Stanarima predstavlja najznačajniji investicioni projekat ove grupe u Republici Srpskoj, ali i u BiH.
On je na okruglom stolu “Energija Balkana – Termoelektrane”, održanom danas u Privrednoj komori Crne Gore, istakao da je riječ o termoelektrani koja ima maksimalnu snagu 330 megavata, u koju je uloženo 560 miliona evra.

“Za jun je planiran početak komercijalnog rada TE koja će u punom kapacitetu zapošljavati do 900 radnika”, rekao je Jakovljević i dodao da je značajno što je TE locirana na samom rubu Rudnika Stanari.

Generalni sekretar Evropska asocijacija za ugalj i lignit Brajan Riketis rekao je da se u Evropi najviše energije dobija iz uglja /28,4 odsto/, te da EU rudnici proizvode 100 miliona tona uglja, a da se potroši 300 miliona tona, što znači da se dvije trećine potrebnog uglja uvozi.

On je istakao da je najveći potrošač uglja Poljska, ali da i Danska, prepoznatljiva kao “zelena zemlja” takođe efikasno koristi ugalj za energetske potrebe. On je naveo da je ugalj jeftin energent i bezbjedan ako se primjenjuju ekološki standardi.

“Investiranje u obnovljive izvore energije jeste potrebno, ali ih ne treba posmatrati kao alternativu konvencionalnim, kao što je ugalj. Potrebna su nam ulaganja u sve ove izvore, samo je pitanje možemo li to priuštiti”, zapitao je Riketis.

On je, govreći o načinu upotrebe uglja u Evropi, saopštio da je u tom regionu 88 odsto energetskih izvora u Formi uglja i lignita.

“Nema mnogo nafte, gasa i urana. Njemačka je najveći svjetski proizvođač lignita”, rekao je Rikets i dodao da se ugalj u Evropi uglavnom koristi za proizvodnju električne energije.

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić saopštio je da Crna Gora raspolaže bogatim prirodnim potencijalima za razvoj energetike, na kojima je moguće bazirati njen dalji privredni i društveni razvoj. Srna

2 Odgovori na Jakovljević predstavio projekat Termoelektrane Stanari

Dodaj Komentar