Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Ponedjeljak, 24 Januara, 2022
Nalazite se na Home » Nafta » Jedanaest firmi u trci za brazilsko naftno nalazište Libra

Jedanaest firmi u trci za brazilsko naftno nalazište Libra 

BRAZILIJA, Jedanaest naftnih kompanija platilo je po 900.000 dolara kako bi se narednog mjeseca pojavile na aukciji za dobijanje prava za istraživanje brazilskog podvodnog naftnog polja Libra, saopštile su vlasti u Brazilu.

Međunarodni naftni giganti poput britanskog BP-a i BG grupe, kao i američkog Ekson mobajla, odlučili su da ostanu van ovog projekta, saopštila je šefica brazilske Nacionalne naftne agencije (ANP), Magda Čambrijar, a prenosi Frans pres.

Za aukciju se, međutim, prijavilo nekoliko drugih kompanija iz naftne industrije, kao što su Čajna nešnel korporejšn, Anglo-Dač Šel, Petrobras, francuski Total, Čajna nešnel ofšor ojl korporejšn i kinesko-španski Repsol/Sinopek, dodaje se u saopštenju ANP.

Među kompanijama koje će takođe uzeti učešća na aukciji 21. okotobra su japanska firma Micui, indijska ONGC Videš, portugalski Petrogal i malezijski Petronas.

Veliko naftno nalazište Libra, otkriveno u 2010. godini, predstavlja najveće naftno otkriće u istoriji Brazila.

Procjenjuje se da nalazište sadrži između osam i 12 milijardi barela nafte, i da se prostire na površini od 1.500 kvadratnih kilometara u dubokim vodama okeana.

Na aukciji će biti dodijeljena 35-godišnja koncesija za istraživanja na tom polju. (Tanjug)

Dodaj Komentar