Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Ponedjeljak, 6 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Energetika » Kad skoči cijena nafte, skoči i goriva, ali manje

Kad skoči cijena nafte, skoči i goriva, ali manje 

BEOGRAD, Posljednjih nekoliko sedmica, kao posljedica povećanja cijene sirove nafte, cijena goriva na domaćem tržištu išla je naviše.

To je uobičajen sljed događaja kada se mjenja cijena nafte na svjetskom tržištu jer se promjene odražavaju i na sva lokalna.

U kojem pravcu će ići cijena nafte, a samim tim i derivata, teško je predvidjeti jer se proteklih dana često mjenjala, malo naviše, malo naniže i sada je barel nafte tipa „brent” oko 50 dolara.

U Udruženju naftnih kompanija Srbije kažu da se oko 80 odsto derivata nafte koji se potroše u Srbiji uvozi ili se dobija preradom uvezene nafte pa se kretanje cijena na međunarodnom tržištu direktno odražava na cijene goriva u Srbiji.

Tako je na početku ove godine cijena nafte tipa „brent” bila oko 37 dolara barel, a sadašnja, od oko 50 dolara barel, gotovo je duplo viša od one iz polovine januara, kada je koštao oko 28 dolara.

Od tada je cijena sirove nafte krenula uzlaznim putem, što se na cijenu goriva na domaćem naftnom tržištu nije odrazilo odmah nego je počelo u martu.

U UNKS-u ističu da je od 20. januara, kada je cijena nafte bila na najnižem ovogodišnjem nivou, do sada barel skuplji oko 22 dolara, ili oko 78 odsto, dok je gorivo od početka marta do sada poskupilo manje od deset odsto, odnosno prosječna cijena litra benzina u Srbiji skuplja je oko 8,33 dinara, ili 6,75 odsto, a dizela 10,60 dinara, ili 8,47 odsto.

U UNKS-u ističu da je procentualni rast cijene goriva daleko manji nego procentualni rast cijene sirove nafte, što je uobičajno i u slučajevima kada je trend obrnut, odnosno kada cena nafte ide naniže.

Iz tog udruženja ističu i da je u cijeni svakog litra goriva na domaćem tržištu zahvatanje države (akcize i porezi) više od 58 odsto i da na državno zahvatanje cijena nafte veoma malo utiče.

Iako je sada gorivo skuplje nego na početku godine – benzin je polovinom februara koštao oko 123 dinara, odnosno devet dinara manje nego sada, kada litar košta oko 132 dinara – punjenje rezervoara je jeftinije nego u junu prošle godine, kada je za litar benzina trebalo oko 13 dinara više pošto je  koštao oko 144,60 dinara.

Slično je i s cijenom evrodizela: sada litar tog goriva košta oko 136 dinara, prije godinu za istu količinu je trebalo 146,50, a u februaru ove godine 125 dinara.

Da su promjene cijene goriva na domaćem tržištu u skladu s promjenama cijene nafte potvrđuje i to što je u junu prošle godine cijena barela sirove nafte tipa „brent” bila oko 64 dolara, u februaru ove godine oko 28, a sada je 49,55 dolara. Dnevnik

Dodaj Komentar