Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Utorak, 7 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Nafta » Kontrola troškova poduprla dobit Rosnefta u 2015.

Kontrola troškova poduprla dobit Rosnefta u 2015. 

MOSKVA, Ruski naftni div Rosneft izvijestio je u četvrtak da je zahvaljujući kontroli troškova u prošloj godini ostvario neto dobit gotovo na nivou godine ranije a osjetno je smanjio i dug.

Prošle je godine najveći proizvođač nafte u svijetu sa akcijama uvrštenim u berzovne kotacije ostvario neto dobit od 355 milijardi rubalja (85,2 milijarde dolara), što je dva odsto više nego što su ostvarili u godini ranije.

Dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) porasla je gotovo 18 odsto, na 1.250 milijardi rubalja. Prihodi su pak kliznuli 6,4 odstona 5.150 milijardi rubalja.

U posljednjem tromjesečju Rosneftova neto dobit potonula je gotovo 53 odsto, na 53 milijarde rubalja, pokazuje poslovno izvještaj.

Naftnim kompanijama širom svijeta glavobolju zadaje oštar pad cijena nafte na međunarodnim tržištima od sredine 2014. Ruske proizvođače dodatno su pogodile zapadne sankcije zbog uloge Rusije u oružanom sukobu u Ukrajini, budući da im je ograničen pristup međunarodnim tržištima kapitala.

U Rosneftu su solidan rezultat objasnili mjerama kontrole troškova, koje su neutralizirale 16-postotni pad cijene ruske nafte iskazano u rubljima.

Rosneft je nagomilao velike dugove kupnjom britansko-ruskog TNK-BP-a u 2013. za 55 milijardi dolara. U aktualnom su poslovnom izvještaju naveli da im se neto dug smanjio za 47odsto , na 23,2 milijarde dolara na kraju 2015., zahvaljujući prijevremenim uplatama prema dugoročnim ugovorima o isporuci nafte.

Iz ruske su kompanije najavili da će u razdoblju od 2016. do 2018. povećati kapitalnu potrošnju na 1.000 milijardi rubalja godišnje, s prošlogodišnjih oko 600 milijardi rubalja, kako bi zadržali postojeći nivo proizvodnje na ‘zrelim’ poljima. Poseban su im problem polja u zapadnom Sibiru, gdje se proizvodi oko dvije trećine ruske nafte.

Odvojeno su ove sedmice iz Rosnefta izvijestili da im je proizvodnja nafte u 2015. smanjena jedan odsto na 202,8 miliona tona (4,07 miliona barela dnevno).Biznis.ba

Dodaj Komentar