Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Petak, 3 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Gas » Lagumdžija “minira” “Južni tok”

Lagumdžija “minira” “Južni tok” 

SARAJEVO, Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, pod naznakom “vrlo hitno”, Predsjedništvu BiH 8. maja uputio je dopis kojim daje pozitivno mišljenje za zaključivanje memoranduma o razumijevanju između BiH, Albanije, Crne Gore i Hrvatske za “projekat transporta prirodnog gasa iz Azerbejdžana” i traži saglasnost za taj projekat.

U dopisu, koji je u posjedu “Glasa Srpske”, navedeno je da se radi o projektima Transjadranskog gasovoda (Trans adriatic pipeline TAPT) i Jadransko-jonskog gasovoda (Ionian-adriatic pipeline IAP) kojim se planira transport azerbejdžanskog prirodnog gasa preko Grčke do Italije.
Transjadranski gasovod (TAP) bi trebalo da transportuje gas iz azerbejdžanskog polja “Šah Deniz II” u Evropu.
Konzorcijum proizvođača gasa u okviru projekta Šah Deniz je 29. juna prošle godine objavio da će taj projekat “Nabuko zapad” biti jedan od dva konačna kandidata za dovođenje azerbejdžanskog gasa u Evropu iz Turske preko Bugarske, Rumunije, Mađarske i Austrije.
Ove godine konzorcijum treba da se odluči između trase “Nabuko zapad” ili trase Transjadranskog gasovoda, koji ide od Turske prema Italiji preko Grčke i Albanije.
Transjadranski gasovod ranije je potpisao memorandume o razumijevanju sa budućim izvođačima izgradnje Jadransko-jonskog gasovoda (IAP), kompanijama “Plinakro” iz Hrvatske, “BH-Gas” iz BiH, “Geoplin plinovodi” iz Slovenije i vladama Crne Gore i Albanije. Tim dokumentom je predviđeno da će TAP, ako bude građen, biti povezan sa IAP.
– S obzirom na strateški značaj energetske sigurnosti i saradnje u ovoj oblasti između BiH, Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Italije i Grčke, smatramo da Predsjedništvo BiH treba da zauzme pozitivan stav prema zaključivanju memoranduma i da ovlasti ministra inostranih poslova da ga potpiše – napisao je Lagumdžija.
Istakao je da MIP smatra da je taj Transjadranski gasovod “u funkciji unapređenja regionalne saradnje u oblasti energetike te da je od velikog značaja za energetsku sigurnost zemlje, za diverzifikaciju energetskog snabdijevanja te za privredu čitavog regiona”.
Lagumdžija je u obrazloženju naveo da se radi o transportu prirodnog gasa iz regije Kaspijskog mora do južne Italije i ostatka Evrope, preko Grčke i Albanije. Dodao je da bi BiH, kao i čitav region zapadnog Balkana, trebalo da budu snabdjeveni prirodnim gasom iz tih projekata.
Stručnjaci upozoravaju da se radi o pokušaju “miniranja” već pokrenutog projekta izgradnje gasovoda “Južni tok” koji podrazumijeva gasifikaciju Republike Srpske ruskim gasom, a za koji je zatvorena i finansijska konstrukcija.
Istovremeno, za projekte TAP i IAP još ne postoji ni odluka o ulaganju, kao ni konačna odluka o gradnji ove trase ili trase “Nabuko zapad”. Zanimljivo je, takođe, da se tim pitanjem na ovakav način bavi Ministarstvo spoljnih poslova umjesto nadležnog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.
Prošle godine konzorcijum TAP saopštio je da je cilj ovog projekta da se “smanji zavisnost Evrope od uvoza ruskog gasa”, te da će “konačna odluka o ulaganju u projekat biti donesena sredinom 2013. godine”.
Stručnjak za energetiku Dušan Bogdanović kaže da je očigledno da je potez MIP-a BiH pokušaj razbijanja već dogovorenog koncepta i projekta “Južni tok” putem zakulisnih političkih igara.
– Nevjerovatni su ti pokušaji miniranja u Sarajevu svega uspješnog što dolazi iz Ruske Federacije i, naročito, iz RS. Ta informacija je sasvim nešto novo i nepotrebno. Ljudi iz kompanije “Gasprom” već su sa direktorom preduzeća “Gas-Res” Slobodanom Puhalcem razgovarali o trasi gasovoda. “Južni tok” se nalazi u operativnoj fazi i zato je ta priča iz Sarajeva bezobrazna i potpuno besmislena – kaže Bogdanović.
On kaže da, generalno, ovaj potez pokazuje da za RS iz Sarajeva ne može doći ništa dobro.
– U prilog tome govori i podatak o tome koliko se nafte i naftnih derivata u FBiH uvozi sa strane, a ne iz Rafinerije nafte Brod. To je pokušaj prekidanja svih veza i kontakata, ali i rušenje ekonomskih interesa sopstvene zemlje – kaže Bogdanović.
Lagumdžija je isti dopis uputio i Savjetu ministara.
Turska
U junu prošle godine Turska je sa Azerbejdžanom potpisala sporazum o gradnji Transanadolskog gasovoda.
Zvaničnici u Turskoj tada su kazali da će ovaj potez ojačati ulogu Turske kao velike tranzitne zemlje i njenu pregovaračku moć u odnosu na EU i Rusiju.
Ekspert za energetiku kaspijskog regiona Jan Sir rekao je da se ovim projektom “održava u životu strateška logika” koja stoji iza južnog energetskog koridora kojim se zaobilazi Rusija.
– Jasno je da će otvaranjem kaspijske zone prema zapadu veza preko turskog Kavkaza ojačati i da će Rusija izgubiti mnogo od svog uticaja – rekao je on.
Za Hilal Pataci, direktorku Budućih energetskih lidera pri Turskom komitetu Svjetskog energetskog vijeća, ovaj sporazum mogao bi se “pretvoriti u problem u rusko-turskim odnosima u godinama koje slijede“. Glas Srpske

Dodaj Komentar