Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Četvrtak, 20 Januara, 2022
Nalazite se na Home » Energetika » Marinković: Dogovori o snabdjevanju Srbije američkim gasom preko Hrvatske

Marinković: Dogovori o snabdjevanju Srbije američkim gasom preko Hrvatske 

BEOGRAD, Potpredsjednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković izjavio je da su prilikom nedavnog boravka skupštinske delegacije u Sjedinjenim Američkim Državama započeti dogovori o uključivanju američkih kompanija u snabdjevanje Srbije gasom preko gasnog terminala na ostrvu Krk u Hrvatskoj.

 

Marinković je za Radio-televiziju Vojvodine rekao da ovi dogovori, kao i plan Vlade Srbije o pravljenju gasne konekcije sa Bugarskom i Grčkom o dopremanju gasa i tom rutom, obezbjedjuju energetsku stabilnost zemlje, odnosno da Srbija više ne zavisi samo od jednog dobavljača.
On je rekao da je u razgovoru delegacije Skupštine Srbije sa kongresmenom Imanuelom Poom iz Teksasa, gdje je smještena većina naftnih i gasnih kompanija u Americi, rečno da su spremni da pomognu i da Srbija ima otvorena vrata.
“To nam je potvrdjeno i u Stejt departmentu, gde nam je rečeno da imaju nameru da se poboljšaju kapaciteti gasnog terminala na ostrvu Krk u Hrvatskoj, te da se napravi interkonekcija sa Hrvatskom i da Srbija američki gas dobavlja preko tog terminala”, precizirao je Marinković.
On je dodao da su paralelno u toku i dogovori za pravljenje gasne konekcije sa Bugarskom i Grčkom za dopremanje gasa i tom rutom.
Prema njegovim riječima, uz energetsku stabilnost, što je za Srbiju od strateškog značaja, na ovaj način Srbija bi mogla da nabavlja veoma jeftin američki gas.
“Moramo da iskoristimo tu priliku, postoji spremnost naših partnera iz SAD da nam pomognu i daju podršku za to, čime bi se obezbedio i razvoj regiona, a ovaj projekat konekcije sa Hrvatskom, uz ekonomski razvoj doprineo bi i jačanju dobrosusedskih odnosa i pomirenja u regionu. Odnosi Srbije i Hrvatske su ključni za stabilnost ovog regiona. I Srbija tu može da se pozicionira kao ekonomski lider regiona”, ocijenio je Marinković.
On je najavio da će Srbiju u junu posjetiti delegacija američkih privrednika koji su zainteresovani za ulaganja u hemijsku i metalnu industriju, kao i informacione tehnologije. Beta

Dodaj Komentar