Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Utorak, 7 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Nafta » Medvedev: Moguć dalji pad cijena nafte

Medvedev: Moguć dalji pad cijena nafte 

MOSKVA, Ruski premijer Dmitrij Medvedev nije isključio mogućnost daljeg pada cijena nafte i naveo je da pojava novih igrača na tržištu, prije svega Irana, stvara rizike da se to desi.

„Nije isključeno da će problemi ostati i nadalje, nije isključen dalji pad cijena nafte. Pojava novih igrača na tržištu, takvih kao što je Iran, stvara dodatne rizike za cijene nafte. Ali, može biti da će biti i odskakanja. Utoliko prije moramo da budemo spremni za bilo koji razvoj situacije“, rekao je Medvedev na savjetovanju o budžetu.

Dramatične promjene cijena nafte posljednjih dana stvaraju ozbiljne rizike za punjenje budžeta Rusije, rekao je Medvedev.

Ruski premijer je podsjetio da je državni budžet zasnovan na srednjoj godišnjoj cijeni nafte od 50 dolara za barel, te su se cijene prilikom izračunavanja budžeta nalazile na tom nivou i odgovarajuća prognoza je izgledala potpuno realistično.

„Dramatično kretanje cijena nafte koje vidimo posljednjih nedjelja, a naročito posljednih dana, stvara veoma ozbiljne rizike za punjenje budžeta”, rekao je Medvedev.

Prema njegovim riječima, budžetski rashodi će morati da budu suštinski smanjeni, a mnogi projekti će morati da budu obustavljeni.

„Gledaćemo koje je rashode potrebno smanjiti, ali ovoga puta, nažalost, suštinski smanjiti, ne onako kako smo radili donedavno. Od nekih ćemo projekata jednostavno morati da odustanemo ili da ih odložimo za neke kasnije rokove“, rekao je Medvedev i dodao da je ministarstvima i drugim nadležnim ustanovama naložio da dostave predloge o umanjivanju rashoda i broja službenika državnog aparata.

U srijedu je ministar finansija Anton Siluanov saopštio da je Vlada Rusije već počela da priprema svoje prijedloge o smanjivanju rashoda za 10 odsto.

Prijedlozi o korekciji ruskog budžeta za 2016. godinu trebalo bi da budu gotovi do kraja prvog kvartala. Sputnik

Dodaj Komentar