Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Četvrtak, 20 Januara, 2022
Nalazite se na Home » Gas » Medvedev ne isključuje saradnju s EU na novom gasovodu

Medvedev ne isključuje saradnju s EU na novom gasovodu 

MOSKVA, Rusija ne isključuje mogućnost da se projektu izgradnje novog gasovoda kroz Crno more u Tursku i EU, koji bi zaobilazio Ukrajinu, priključe i evropski partneri, rekao je danas ruski premijer Dmitrij Medvedev u intervjuu ruskim televizijskim kanalima.

“Priča s Južnim tokom je dovoljno tužna. To je višestruko koristan projekat u kome je učešće uzelo osam zemalja. Prešli smo dug put, ali projekat je propao. Objektivno, on je zamrznut i donijeta je odluka da se od njega odustane”, podsjetio je predsjednik ruske vlade.

On je prokomentarisao akcije Bugarske koja nije dala dozvolu za postavljanje cijevi, čime je spriječila početak izgradnje, prenio je Interfaks.

Bugarska se ponašala kao član EU, koji je podložan pritiscima, kako iz Brisela, tako i Amerikanaca. Brisel nam je u suštini rekao da im takav projekat nije potreban”, kazao je Medvedev.

Prema njegovim riječima, novi gasovod nije manje interesantna ideja kojoj mogu da se priključe i evropski partneri iz zemalja članica Evropske unije, ali i drugi. “Ali, to će biti drugi projekat i biće drugi ulaz. Naravno, s njima ćemo razgovarati detaljno”.

O tome da Rusija zaustavlja projekat izgradnje gasovoda Južni tok predsjednik Rusije Vladimir Putin je saopštio 1. decembra tokom posjete Turskoj.

Tom prilikom je iniciran novi projekat – gasovod kapaciteta 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje namijenjenih Turskoj i korisnicima u zemljama EU, koje će moći količine za koje su zainteresovane da kupuju na trgovačkom čvorištu na granici Turske i EU (Grčke). Tanjug

Dodaj Komentar