Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Utorak, 25 Januara, 2022
Nalazite se na Home » Gas » Mihajlović: “Južni tok” ne kasni zbog Beograda

Mihajlović: “Južni tok” ne kasni zbog Beograda 

BEOGRAD, Ministar energetike Srbije Zorana Mihajlović odbacila je spekulacije da “neko iz vlasti koči gradnju gasovoda `Južni tok”, istakavši da je Srbija učinila sve što je bilo potrebno da taj veliki posao bude započet.

Ona je dodala da odgađanje početka gradnje magistralnog gasovoda “Južni tok”, za koji je bilo najava da bi mogao da počne da se gradi u decembru prošle godine, nema veze sa Srbijom.

Mihajlovićeva je za “Politiku” rekla da je gradnja počela u Rusiji, ali da nije u Bugarskoj kuda cijevi, takođe, prolaze i odakle ulaze u Srbiju.

Prema njenim riječima, što se Srbije tiče, čeka se “zeleno svjetlo” firme koja se bavi gradnjom “Južnog toka” da gradnja i fizički počne.

Ona je podsjetila da je za proteklih pet mjeseci usvojen Zakon o “Južnom toku“ i eksproprijaciji zemljišta, bez kojih gradnja nije tehnički moguća, a donesen je i pravilnik o gasovodu pritiska 16 bara, neophodan da bi polaganje cijevi moglo da počne.

Mihajlovićeva je navela da je Vlada Srbije obezbijedila 170 miliona evra iz budžeta za ovu godinu i da će se taj novac upotrijebiti za početak eksproprijacije zemljišta preko koga će “Južni tok” proći.

Ona je dodala da je formiran i državni komitet koji se bavi ovim poslom, a trenutno se razgovara i o otpisu duga “Srbijagasu” od oko 190 miliona evra koje duguje Naftnoj industriji Srbije /NIS/.

Na pitanje da li je prvi čovjek “Gasproma” Aleksej Miler, prilikom prošlonedjeljne posjete Srbiji govorio o kašnjenju i pomjeranju rokova za gradnju “Južnog toka”, Mihajlovićeva je odgovorila da je on ponovio da će sve biti urađeno u predviđenom roku i da bi 2016. godine prvi gas trebalo da potekne.

Gradnja ovog gasovoda u Srbiji mogla bi, kako navodi list, da počne krajem ove ili početkom naredne godine, postavljanjem kamena temeljca za prvu kompresorsku stanicu.

Gasovod “Južni tok” će prolaziti kroz Bugarsku, Srbiju, Mađarsku, Grčku, Sloveniju, Hrvatsku i Austriju, a jedan krak će ići i u Republiku Srpsku. Dugačak je 3.600 kilometara i počinje u Rusiji, a prolazi ispod Crnog mora.

“Južni tok” kroz Srbiju, u dužini od 411 kilometara, iznosiće 1,9 milijardi evra, sa 60 milijardi metara kubnih gasa.

Srpska bi trebalo da izgradi gasovod dužine 480 kilometara, kapaciteta 1,5 milijardi metara kubnih i da ga spoji sa krakom “Južnog toka” u Srbiji.

Iz Srbije krak će u Srpsku ući kod Zvornika, odakle će biti usmjeren prema Bijeljini i drugim gradovima.

Dodaj Komentar