Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Srijeda, 8 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Energetika » Moskva i Minsk dogovorili kako će biti rješen naftno-gasni spor

Moskva i Minsk dogovorili kako će biti rješen naftno-gasni spor 

MINSK, Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je dogovorio da Minsk tokom 2017. ruski gas plaća po važećem ugovoru sa Gaspromom.

Kako je istakao, on se sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom dogovorio da Minsk plaća 130 dolara za hiljadu kubnih metara.

Dio rashoda Minska biće kompenzovan izvozom ruske bescarinske nafte iz Bjelorusije po cjenama formiranim kao da je za nju naplaćena carina.

Rekao sam Putinu, ako niste spremni da radite u ovakvim uslovima, recite. Ne, ne želimo da u Bjelorusiji bude gore, ali bismo željeli da ugovor koji ove godine ističe, istekne kakav jeste – 130 dolara, i da do kraja godine bude 130 dolara. Hajde da se dogovorimo o kompenzaciji ove cijene koju mi želimo i koju oni žele“, rekao je Lukašenko.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je nakon razgovora sa Lukašenkom rekao da su se Moskva i Minsk dogovorili kako će biti rješen naftno-gasni spor.

Strane su pronašle mogućnost da jedna drugoj učine ustupke i dogovorile se kako će posao u ovoj sferi teći ne samo ove, nego i tokom naredne dvije godine.

Minsk je početkom 2016. godine saopštio da je cijena ruskog gasa nepravedna i jednostrano odlučio da ga plaća po manjoj cijeni.

Rusija je saopštila da smanjuje nivo bescarinskih isporuka nafte Belorusiji, ne samo zbog duga za gas, nego i zbog nedovoljnih isporuka bjeloruskih naftnih derivata u Rusiju.

Bjelorusija će svake godine dobijati 24 miliona tona nafte, zaključno sa 2024. godinom. Do 2019. godine 18 miliona tona nafte će se prerađivati u Zavodu za preradu nafte, a šest miliona će se prodavati kao da su imali nabavnu cijenu sa carinom. Ti prihodi će ići u budžet Bjelorusije.

Lukašenko je, takođe, rekao da se Moskva i Minsk dogovaraju da cijena gasa iz Rusije za Bjelorusiju bude formirana u ruskim rubljama.

To je već zadatak vlade: sa ruskom stranom smo se dogovorili da ova cijena ne bude formirana u dolarima nego u ruskim rubljama. Tada ćemo biti manje izloženi kolebanjima valuta, kursnim rizicima i sličnim stvarima“, rekao je Lukašenko. Sputnik

Dodaj Komentar