Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Nedjelja, 28 Novembra, 2021
Nalazite se na Home » Nafta » Mudis snizio projekciju cijene nafte za 2016. godinu

Mudis snizio projekciju cijene nafte za 2016. godinu 

LONDON, Američka rejting agencija Mudis snizila je projekciju cijene nafte za 2016. godinu za deset dolara po barelu, navodeći kao razlog konstantno visok nivo zaliha koji se može pogoršati sa ukidanjem sankcija Iranu, piše britanski list Gardijan.

Rejting agencija je snizila projekciju cijene za naftu tipa “brent” na 43 dolara sa prethodno projektovanih 53 dolara, dok je prognozu cijene američke “lake” nafte (WTI) srezala na 40 dolara sa ranijih 48 dolara.

Prema saopštenju Mudisa, globalna potražnja za naftom će rasti za oko 1,3 miliona barela dnevno u narednoj godini zbog veće potrošnje u SAD, Kini i Rusiji, prenosi Gardijan, i dodaje da je to više u odnosu na raniju Mudisovu projekciju tražnje.

U saopštenju se, takođe, dodaje da je povećanje proizvodnje unutar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) neutralisalo efekte snažnije tražnje, što će, kako navodi Mudis, vjerovatno dovesti da brzog nagomilavanja zaliha.

“Odluka SAD da ukine sankcije Iranu ako ispuni uslove u vezi sa nuklearnim sporazumom koji je postignut sa svjetskim silama, mogla bi da doprinese dodatnom povećanju globalnih zaliha”, navodi Mudis, i dodaje da će cijene obije vrste nafte porasti za samo pet dolara po barelu u 2017. i 2018. godini. Nezavisne novine

Dodaj Komentar