Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Utorak, 25 Januara, 2022
Nalazite se na Home » Energetika » Na tržištu nafte 2018. bilo velikih oscilacija cijena

Na tržištu nafte 2018. bilo velikih oscilacija cijena 

MOSKVA, Za tržište nafte je 2018. godina bila vožnja „toboganom smrti”, uz nevjerovatne uspone i padove.

U januaru 2018. godine, cijene nafte su se popele na višegodišnje maksimume jer je višak ponude najzad počeo da jenjava, da bi cijena sjevernomorske nafte tipa „brent” u jednom trenutku nadmašila 70 dolara po barelu, uz očekivano dalje poskupljenje.

Međutim, ono što je usljedilo u narednim mjesecima niko nije mogao da predvidi, prenosi Tanjug.

Naime, Međunarodna agencija za energetiku (IEA) je prognozirala da će SAD povećati proizvodnju za 1,3 miliona barela dnevno u 2018., dok je američka Uprava za energetske informacije (EIA) projektovala rast proizvodnje od 1,0 milion barela dnevno.

SAD su, međutim, povećale proizvodnju za 1,5 miliona barela dnevno u 2018.

To iznenađenje je, kako ocjenjuje Raša tudej, ipak palo u drugi plan pred nekim drugim geopolitičkim događajima, kao što je ulazak SAD u trgovinski rat sa Kinom.

Malo ko je mogao da predvidi da će do trećeg kvartala SAD imati carine na uvoz kineskih proizvoda u vrijednosti od preko 200 milijardi dolara, dodaje se u tekstu.

Na razvoj situacije na naftnom tržištu direktno je uticalo i povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma, iako su početkom 2018. godine postojali jasni pokazatelji da bi se to moglo dogoditi.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni partneri su sredinom godine postali zabrinuti da su možda previše zaoštrili svoju politiku, zbog čega je u junu odlučeno da naftni kartel poveća proizvodnju.

To je rezultiralo još jednim velikim iznenađenjem – porastom cijena nafte u septembru i oktobru, i zatim padom koji je počeo u novembru.

Sve to je učinilo da OPEK ovu godinu završi u još lošijoj situaciji nego početkom 2018. jer su cijene nafte trenutno u slobodnom padu, ponuda američke nafte jača, a naftni kartel opet nastoji da se uhvati u koštac sa viškom ponude na globalnom tržištu.

Članice OPEK-a i druge zemlje proizvođači nedavno su se dogovorili da proizvodnju u 2019. godini smanje za 1,2 miliona barela dnevno.

Najveći izvor neizvjesnosti, ipak, dolazi iz „pukotina” u globalnoj ekonomiji, jer bi povećanje kamatnih stopa, volatilnost na tržištu akcija i obveznica, fluktuacije valuta i usporen rast mogli da izazovu probleme na tržištu nafte, a preti opasnost i od eventualnog martovskog rasplamsavanja američko-kineskog trgovinskog rata, koji je sada na pauzi.

Dodaj Komentar