Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Srijeda, 1 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Nafta » Nafta pojeftinila zbog mogućeg neuspjeha kiparskog paketa pomoći

Nafta pojeftinila zbog mogućeg neuspjeha kiparskog paketa pomoći 

NJUJORK/LONDON, Sirova nafta je jutros pojeftinila zbog zabrinutosti investitora oko mogućeg neuspjeha plana plaćanja paketa pomoći za oslabljeni Kipar pomoću uvođenja poreza na depozite u kiparskim bankama.

Nafta za orijentacionu isporuku u aprilu je, u elektronskom poslovanju na Njujorškoj berzi, oslabila za 97 centi na 92,48 dolara za barel, prenosi agencija Frans pres. Ovaj porez je dio plana koji su u subotu dogovorili Kipar i njegovi međunarodni kreditori, i koji je podstakao štediše da požure u banke i povuku novac sa računa. Analitičari, međutim, navode da su male šanse da se panika proširi na druge zemlje i podstakne povlačenje kapitala iz slabijih ekonomija Evropske unije.
Evro je jutros oslabio prema dolaru i drugim važnim valutama. Jačanje dolara utiče na smanjenje cijena nafte, čineći naftu znatno skupljom za trgovce koji koriste druge valute.
Evropska marka “brent”, koja se koristi za određivanje cijena različitih tipova inostrane nafte, pojeftinila je za 1,33 dolara na 108,52 dolara za barel. Tanjug

Dodaj Komentar