Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Ponedjeljak, 29 Novembra, 2021
Nalazite se na Home » Nafta » Nafta skuplja nakon dobrih vijesti iz Kine

Nafta skuplja nakon dobrih vijesti iz Kine 

NJUJORK/LONDON,  Cijene nafte su danas porasle, budući da su trgovci pozdravili optimistične podatke iz prerađivačkog sektora Kine, najvećeg svjetskog potrošača energenata, navode analitičari.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u januaru je na merkantilnoj berzi u Njujorku poskupio za 47 centi na 93,19 dolara po barelu, dok je ista količina sjevernomorske nafte tipa “brent” na tržištu u Londonu koštala 110,08 dolara, odnosno 39 centi više nego na kraju prošlonedjeljnog poslovanja, prenosi Frans pres.

Zvanični podaci u Pekingu su juče pokazali da je tempo rasta prerađivačke aktivnosti i u novembru bio snažan. Indeks menadžera nabavke mirovao je na 51,4 odsto, koliko je iznosio i u oktobru, što je najviši nivo od aprila 2012, pri čemu svaki rezultat iznad 50 poena ukazuje na rast, a ispod 50 poena na pad sektorske aktivnosti.

Kineska ekonomija, važan pokretač regionalne i svjetske privrede, porasla je u tri mjeseca zaključno sa septembrom za 7,8 odsto, nakon dva kvartala sa sporijim rastom. Tanjug

Dodaj Komentar