Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Ponedjeljak, 6 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Nafta » Nafta skuplja nakon vijesti iz Kine

Nafta skuplja nakon vijesti iz Kine 

NJUJORK/LONDON, Sirova nafta je danas poskupjela, zahvaljujući dobrim vijestima iz Kine, ali je rast cijena ograničila zabrinutost oko slabog rasta zapošljavanja u SAD, navode analitičari.

Američka laka nafta za isporuku u septembru poskupjela je za 30 centi na 107,24 dolara za barel, dok je cijena barela sjevernomorske nafte tipa “brent” na berzi u Londonu porasla za 25 centi na 109,20 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Bankarski gigant HSBC je danas saopštio da je indeks menadžera nabavke (PMI) u kineskom uslužnom sektoru u julu iznosio 51,3 poena, kao i prethodnog mjeseca, pri čemu svaki rezultat iznad 50 poena ukazuje na rast, a ispod 50 poena na pad sektorske aktivnosti. Zvanični kineski PMI je prošlog mjeseca porastao na 54,1 sa 53,9 poena iz juna.

Rast cijena je, međutim, ostao ograničen zbog zabrinutosti oko tražnje nafte u SAD nakon slabog izvještaja o zapošljavanju. Američko Ministarstvo rada navodi da je u julu otvoreno 162.000 novih radnih mjesta, dosta manje u odnosu na 175.000, koliko su očekivali analitičari, iako je stopa nezaposlenosti pala na 7,4 sa 7,6 odsto iz juna.

Cijene nafte su prošle nedjelje porasle zahvaljujući snažnim rezultatima prerađivačkih sektora SAD i Kine, a “brent” nafta približila se četvorogodišnjem maksimumu i prodavana je iznad 110 dolara za barel, prije vijesti o zaposlenosti u SAD. Tanjug

Dodaj Komentar