Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Srijeda, 1 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Nafta » Nafta skuplja, slab dolar podstiče tražnju

Nafta skuplja, slab dolar podstiče tražnju 

NJUJORK/LONDON, Cijene sirove nafte su danas porasle, budući da su trgovci pojačali kupovinu zbog slabljenja dolara, a na tržištima se danas očekuju podaci o zaposlenosti u SAD, navode analitičari.

Američka “laka” nafta za isporuku u julu porasla je na Merkantilnoj berzi u Njujorku za 15 centi na 94,91 dolar po barelu, prenijela je agencija Frans pres.
Istovremeno je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” na berzi u Londonu poskupio za 18 centi na 103,79 dolara.
“Pad dolara daje podstrek cijenama nafte”, rekao je Frans presu glavni tržišni analitičar sidnejske firme CMC markets Rik Spuner.
Investitori iščekuju izvještaj o zaposlenosti u SAD, koji će pružiti svježe podatke o stanju u najvećoj svjetskoj privredi i ukazati na to kada bi američka Uprava federalnih rezervi mogla da prekine program monetarnog labavljenja.
Američko Ministarstvo energetike je ove nedjelje saopštilo da su zalihe u SAD u nedjelju dana zaključno sa 31. majem smanjene za 6,3 miliona barela, dosta više u odnosu na očekivanja analitičara, koji su prognozirali pad zaliha od 400.000 barela.
Pad zaliha utiče na rast cijena sirove nafte, budući da ukazuje na povećanje tražnje, koja je tradicionalno u porastu tokom ljetnje sezone, kada brojni Amerikanci putuju na odmor. Tanjugbiz.rs

Dodaj Komentar