Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Četvrtak, 20 Januara, 2022
Nalazite se na Home » Nafta » Nafta skuplja zbog jačanja tražnje

Nafta skuplja zbog jačanja tražnje 

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte su danas porasle, zahvaljujući jačanju tražnje, ali je trgovanje bilo smanjenog intenziteta uoči obraćanja nove predsjednice američke Uprave federalnih rezervi (Fed) Dženet Jelen Kongresu.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u martu poskupio je na merkantilnoj berzi u Njujorku pet centi na 100,11 dolara po barelu, dok je ista količina sjevernomorske nafte tipa “brent” na tržištu u Londonu koštala 108,70 dolara, odnosno sedam centi više nego na kraju prošlonedjeljnog poslovanja, prenosi Frans pres.

Analitičari navode da investitori čekaju govor predsjednice Fed-a u Kongresu, na temu ekonomije i pravca kretanja monetarne politike. “Niko ne očekuje iznenađenja u njenom obraćanju. Malo je vjerovatno da će Jelen odstupiti od dosadašnjih stavova Federalnog komiteta za otvoreno tržište”, navodi banka DSB.

Globalna tržišta pomno prate tempo gašenja obimnih stimulacija američke ekonomije, čije zdravlje ima ključni uticaj na cijene nafte, budući da su SAD najveći svjetski potrošač tog energenta. Tanjug

Dodaj Komentar