Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Ponedjeljak, 6 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Nafta » Nafta skuplja zbog pada zaliha

Nafta skuplja zbog pada zaliha 

NJUJORK, Terminske cijene nafte su porasle, nakon što su SAD prijavile veliki pad u zalihama, što govori o snažnoj tražnji u zemlji koja je najveći potrošač sirove nafte.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u septembru poskupio je na merkantilnoj berzi u Njujorku dva centa na 103,14 dolara po barelu, dok je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” za septembarsku isporuku na tržištu u Londonu koštao 108,11 dolara, odnosno osam centi više na kraju jučerašnjeg poslovanja, prenijela je agencija Frans pres.

Prema saopštenju američke službe za energetske informacije, zalihe nafte u SAD su u nedjelji zaključno sa 18. julom pale za četiri miliona barela, što je četvrta uzastopna nedjelja pada zaliha i daleko veći pad od prognoziranih 2,5 miliona barela.

Ovaj izvještaj je, takođe, pokazao da su zalihe u terminalu za skladištenje nafte Kušingu (američkoj saveznoj državi Oklahomi), smanjene za 1,5 miliona barela.

Slabije zalihe su obično pokazatelj snažne tražnje i pozitivna su vijest za cijene nafte. U SAD je trenutno ljetnja sezona kada Amerikanci tradicionalno troše velike količine benzina. Tanjug

Dodaj Komentar