Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Ponedjeljak, 6 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Nafta » Nafta u padu zbog vijesti iz Kine

Nafta u padu zbog vijesti iz Kine 

LONDON/NJUJORK, Cijene sirove nafte pale su nakon što su podaci o slaboj prerađivačkoj aktivnosti u Kini podgrijali zabrinutost oko tražnje u drugoj po veličini svjetskoj privredi.

Američka “laka” nafta za isporuku u toku idućeg mjeseca oslabila je na Merkantilnoj berzi u Njujorku za 66 centi na 88,53 dolara po barelu, prenijela je agencija Frans pres.
Istovremeno je na berzi u Londonu barel sjevernomorske nafte tipa “brent” pojeftinio za 69 centi na 99,70 dolara.

“Kineski rast je definitivno usporio i to se odražava na cijene”, rekla je Frans presu strateg singapurske firme IG markets Keli Tio.

Preliminarni podaci bankarskog giganta HSBC pokazuju da je prerađivačka aktivnost u Kini u aprilu usporila zbog smanjene inostrane tražnje. Indeks menadžera nabavke (PMI) je ovog mjeseca pao na 50,5 sa 51,6 poena, koliko je vrijedio u martu, pri čemu svaki rezultat iznad 50 poena ukazuje na rast, a ispod 50 poena na pad sektorske aktivnosti.

Kineski privredni rast usporio je u prvom kvartalu na 7,7 odsto, što je iznenadilo analitičare i podgrijalo zabrinutost da oporavak te velike ekonomije posustaje. Kina je najveći potrošač energije u svijetu i tržišta nafte pomno prate zdravlje njene privrede. Tanjug

Dodaj Komentar