Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|четвртак, јун 24, 2021
Nalazite se na Home » ENERGETIKA » Trgovci pokupili profite, cijene nafte „olabavile“

Trgovci pokupili profite, cijene nafte „olabavile“ 

NJUJORK, LONDON, Cijene nafte su danas „olabavile“ na trgovanju u Aziji, pošto su trgovci pokupili profite od solidnog rasta „crnog zlata“ u minula dva dana, i sada su se usredsredili na predstojeći sastanak vodećih svjetskih proizvođača nafte sljedeće nedjelje u Alžiru. nafta

Američka „laka“ nafta WTI je splasnula za 50 centi na 45,82 dolara po barelu, a nafta tipa „brent“ je oslabila 37 centi na 47,28 dolara, izveštava agencija AFP.

Oba tipa nafte su u prethodna dva dana „uknjižila“ solidne dobitke, pri čemu je WTI skočila 6,6 odsto, a „brent“ 3,9 procenata usljed podataka koji su pokazali da su američke komercijalne zalihe ove sirovine pale za više od šest miliona barela prošle nedelje, što ukazuje na jačanje tražnje u vodećem svjetskom potrošaču nafte.

Rusija i članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), koje predvodi Saudijska Arabija, okupiće se za tri dana u Alžiru, kako bi razmotrili problem uporno prevelike ponude koja pritiska cijene još od 2014. godine.

Trgovci nisu sigurni u mogućnost postizanja dogovora o zamrzavanju ili smanjenju proizvodnje, ali vijest o sastanku Saudijske Arabije, Irana i Katara u sjedištu OPEK-a u Beču uliva optimizam.

Prethodni pokušaj da se dogovori zamrzavanje proizvodnje, za koji se zalagala Saudijska Arabija u aprilu ove godine, završen je neuspjehom pošto je Iran odbio da učestvuje u njemu, navodeći da mora da podiže proizvodnju desetkovanu višegodišnjim zapadnim ekonomskim sankcijama koje su ukinute tek u januaru 2016.

„Očekivanja u pogledu sastanka OPEK-a sledeće nedelje u Alžiru još jednom su podgrejala (rast cena nafte), iako je verovatnoća za postizanje nekog sporazuma vrlo niska“, ocjenjuje Stiven Inis, viši trgovac na trgovinskoj platformi Oanda.

„Ali, podaci o američkim zalihama još uvek ‘odzvanjaju’ u glavama trgovaca, uplivišući na kretanja koja dominiraju trenutno na tržištu“, dodaje on.

Cijene nafte su pale sa maksimalnog nivoa od preko 100 dolara za barel sredinom 2014. na gotovo 13-ogodišnji minimum ispod 30 dolara u februaru ove godine, zbog ponude koja nadmašuje potražnju. RTV.rs

 

Dodaj Komentar