Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Nedjelja, 28 Novembra, 2021
Nalazite se na Home » Nafta » Naftni barel poskupio ove nedjelje više od pet odsto

Naftni barel poskupio ove nedjelje više od pet odsto 

NJUJORK/LONDON, Barel nafte je ove sedmice na indikativnoj berzi u Njujorku poskupio više od pet odsto, iako su cijene te strateške sirovine noćas na tom tržištu blago opale, jer su najsvježiji podaci o američkom privrednom rastu bili lošiji od očekivanih.

U zaključnoj trgovini na Merkantilnoj berzi u Njujorku barel američke “lake” nafte od 159 litara vrijedio je 93 dolara, ili blizu pet dolara više nego prije nedjelju dana.
Tendencija poskupljenja prenijela se i na evropsko naftno tržište. Na glavnoj robnoj berzi u Londonu, sjevernomorska nafta tipa “brent” je u sinoćnoj završnoj trgovini prodavana za nešto više od 103 dolara po barelu, dok je krajem prethodne sedmice vrijedila oko četiri dolara manje. Nakon prošlonedjeljnog osjetnog pojeftinjenja nafte na 86,68 dolara za barel na berzi u Njujorku, trgovci su znatno povećali kupovine te vitalne sirovine, a izvještač agencije AP navodi da se to dogodilo zbog pada zaliha benzina u SAD, pozitivnih signala sa američkog tržišta rada i spekulacija da će Evropska centralna banka sniziti osnovnu kamatu.
Tržišni analitičari ocijenjuju da će, uprkos ovonedjeljnom osjetnijem rastu cijena, tržište nafte u bližoj budućnosti ostati nestabilno sa malim izgledima za veće poskupljenje. Takva prognoza zasnovana je na jučerašnjoj procjeni američke vlade, prema kojoj je privredni rast u SAD tokom prvog kvartala bio oko 2,5 odsto, računato prema godišnjoj osnovi, što je manje od tržišnih očekivanja.
Stručnjaci na robnim i finansijskim berzama očekivali su, naime, robusniji rast američke privrede, od tri odsto ili nešto više od toga, pa će se i to, najvjerovatnije, narednih dana odraziti na tržište nafte.
Naftni trgovci podsjećaju da je i privredni rast u Kini tokom prva tri ovgodišnja mjeseca,  od 7,7 odsto, bio takođe lošiji nego što se predviđalo, pa i tu činjenicu treba imati u vidu kada se procijenjuju buduća kretanja na promptnom i terminskom tržištu nafte. Tanjugbiz.rs

Dodaj Komentar