Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Nedjelja, 5 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Nafta » Najveće svjetske naftne kompanije izgubile 90 milijardi dolara

Najveće svjetske naftne kompanije izgubile 90 milijardi dolara 

nafta

LONDON, Najveće svjetske naftne kompanije izgubile su gotovo 90 milijardi dolara u proteklih devet mjeseci, na što je uticala teška ekonomska situacija uzrokovana pandemijom virusa korona.

U posljednja tri tromjesečja sedam najvećih naftnih kompanija smanjilo je svoje prognoze budućih cijena nafte, pokrenuvši val smanjenja vrijednosti svojih naftnih i plinskih derivata u ukupnom iznosu od 87 milijardi dolara.

Analiza Carbon Trackera pokazuje da su samo u posljednja tri mjeseca naftne kompanije, uključujući Royal Dutch Shell, BP, Total, Chevron, Repsol, Eni i Equinor, izvijestile o smanjenju vrijednosti imovine u iznosu od 55 milijardi dolara, prenosi Guardian.

Pad vrijednosti nafte bilježi se od kraja prošle godine, a ovaj pad dodatno je ubrzala pandemija koronavirusa. Kolaps naftnog tržišta zabilježen je u mjesecu aprilu kada je nafta skliznula na samo 0 dolara za barel.

Podsjetimo da je i prošle sedmice došlo do istorijske promjene na listi najvrijednijih svjetskih kompanija, što se svakako odrazilo na naftne kompanije. Američki tehnološki gigant Apple istisnuo je s prvog mjesta saudijskog naftnog diva Aramca. Klix.ba

Dodaj Komentar