Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Ponedjeljak, 24 Januara, 2022
Nalazite se na Home » Nafta » Nastavljen pad cijena nafte zbog budžetske krize u SAD

Nastavljen pad cijena nafte zbog budžetske krize u SAD 

NJUJORK/LONDON, Cijena nafte je danas ponovo pala, pošto su se investitori fokusirali na ekonomske posljedice budžetske krize koja je djelimično blokirala američku vladu.

Barel američke “lake” nafte za isporuku u novembru koštao je na Merkantilnoj berzi u Njujorku 101,63 dolara, odnosno 41 cent manje nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, dok je nafta tipa “brent” u Londonu pojeftinila za 35 centi na 107,59 dolara za barel, prenijela je agencija Frans pres.

Obe glavne vrste nafte na svjetskom tržištu pojeftinile su za više od jednog dolara u odnosu na nivo od petka, jer je finansijska blokada američke vlade podigla zabrinutost oko uticaja koji će prinudni odmor 800.000 državnih službenika u SAD imati na rast najveće svjetske privrede.

“Ekonomski uticaj blokiranja federalne vlade zavisiće od trajanja blokade, a naročito od toga da li će se sukob u Kongresu preliti i na pregovore o podizanju granice zaduživanja”, saopšteno je iz kompanije “Kepital ekonomiks”.

S obzirom da bi vlada SAD do 17. oktobra mogla ostati bez sredstava, zakonodavci se moraju dogovoriti o podizanju gornje granice javnog duga, ili će se u suprotnom suočiti sa nemogućnošću servisiranja dugova i pretrpjeti bolnu krizu, koja bi mogla uzdrmati globalna tržišta.

Tržišta će se danas takođe fokusirati na nedjeljni izvještaj o zalihama nafte u SAD, a analitičari procijenjuje da su zalihe tog energenta u nedjelji zaključno sa 27. septembrom porasle za 2,1 milion barela. Tanjug

Dodaj Komentar