Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|понедељак, август 2, 2021
Nalazite se na Home » Некатегоризовано » Polovinom oktobra o sankcijama Srbiji zbog „Srbijagasa“

Polovinom oktobra o sankcijama Srbiji zbog „Srbijagasa“ 

gasBEOGRAD, Ministarski savjet Energetske zajednice zemalja jugoistočne Evrope će 14. oktobra u Sarajevu razmatrati uvođenje sankcija Srbiji, jer državno preduzeće „Srbijagas“ nije razdvojilo djelatnosti i omogućilo konkurenciju na tržištu gasa u zemlji, rekao je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

„Uporno insistiranje rukovodstva `Srbijagasa` da ne razdvoji djelatnosti bi moglo dovesti do usvajanja mjera protiv Srbije ove godine“, rekao je Kopač na sjednici Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Skupštine Srbije.

Kopač je naveo da sankcije mogu biti – uskraćivanje sredstava EU iz različitih fondova, oduzimanje prava glasanja, nadoknađivanje troškova saradnje sa Energetskom zajednicom i drugo, ali i međunarodne finansijske organizacije mogu obustaviti saradnju sa tom zemljom, prenijeli su beogradski mediji.

On je tokom predstavljanja stanja u evropskim integracijama Srbije u oblasti energetike rekao da to razdvajanje znači da bi jedan operater bio za snabdijevanje gasom, a drugi za prenosni sistem, kako bi moglo da dođe do konkurencije.

„U Srbiji kod trgovanja gasom nema konkurencije pošto `Srbijagas` ne pušta nikog u svoje cijevi“, rekao je Kopač, navodeći da je Srbija morala da razdvoji djelatnosti još po zakonu i Drugom energetskom paketu u 2007. godini i da ima još dvije sedmice da riješi to pitanje.

Kopač je rekao da „Srbijagas“ nije razdvojio sistem prenosa gasa od komercijalnog snabdijevanja i da je to na štetu potrošača, te dodao da se zbog nerazdvajanja djelatnosti u „Srbijagasu“ još od 2013. godine vodi prekršajni postupak.

On je naveo da je na Vladi Srbije da u potpunosti primijeni svoj zakon i ispuni međunarodne obaveze, s obzirom na to da je Vlada stoodstotni vlasnik „Srbijagasa“.

Kopač je podsjetio da je Energetska zajednica do sada samo jednom primijenila sankcije, i to protiv BiH. Srna

Dodaj Komentar