Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Ponedjeljak, 6 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Gas » Nikšić: Nije cilj zaustavljanje projekta “Južni tok”

Nikšić: Nije cilj zaustavljanje projekta “Južni tok” 

SARAJEVO, Premijer Federacije BiH /FBiH/ Nermin Nikšić izjavio je danas da cilj federalne Vlade nije da zaustavi strateško opredjeljenje Vlade Republike Srpske kada je riječ o projektu izgradnje gasovoda “Južni tok”.

“Ne želimo se ni na koji način suprotstaviti Vladi Republike Srpske, koja je navela `Južni tok` kao jedno od strateških opredjeljenja, ali ne možemo ni protiv našeg strateškog interesa”, rekao je Nikšić novinarima u Sarajevu.

Nikšić je napomenuo da FBiH ima usvojenu strategiju koja “ne poznaje `Južni tok` kao strateško opredjeljenje FBiH”, već izgradnju gasovoda na relaciji Brod -Zenica.

“Nije nam cilj da zaustavimo strateško opredjeljenje Vlade Republike Srpske, ali bi FBiH bez ovog kraka Brod – Zenica plaćala dodatnih 300 kilometara transporta gasa, što nije u interesu FBiH”, rekao je Nikšić.

On je napomenuo da će ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić, na osnovu zaključka u Briselu, u narednih 15 dana sazvati sastanak kojem će prisustvovati dva resorna ministra iz Republike Srpske i FBiH.

Na tom sastanku će, kako je istakao, biti riječi o izradnji energetske strategije za BiH u kojoj bi oba entiteta trebalo da zauzmu svoja strateška opredjeljenja, ne jedni protiv drugih, već u zajedničkom interesu, i da se onda riješi i pitanje kraka gasovoda “Južni tok”.

On je dodao da će se na tom sastanku razgovarati i o donošenju zakona o gasu na nivou BiH.

Nikšić je podsjetio da je na nedavno održanom sastanku u Briselu, prilikom razgovora o “Elektroprenosu BiH”, otvoreno i pitanje “Južnog toka”.

On je pojasnio da su šest zemalja članica EU i dvije zemlje članice Evropske energetske zajednice potpisale ugovor sa Ruskom Federacijom i “Gaspromom”, koji u tri elementa odudara od evropske pravne tekovine.

Evropska komisija, kako je naveo, očekuje da će “Gasprom” uskoro podnijeti zahtjev za te izuzetke i da će se prema tome opredjeljivati.  Srna

Dodaj Komentar