Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Nedjelja, 5 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Nafta » Novi predsjednik Irana “smirio” cijene nafte

Novi predsjednik Irana “smirio” cijene nafte 

NJUJORK/LONDON, Cijene sirove nafte danas su blago opale na glavnim svjetskim berzama u Njujorku i Londonu, jer se na tržištu procijenjuje da bi novi iranski predsjednik Hasan Rohani mogao da utiče na smanjenje napetosti između Zapada i vlasti u Teheranu.

U takvoj tržišnoj klimi barel nafte za isporuke u narednom mjesecu je na Merkantilnoj berzi u Njujorku pojeftinio 38 centi, na 106,56 dolara, dok je ista količina glavne energetske sirovine u Londonu koštala 108,45 dolara, ili 25 centi manje u odnosu na zaključni nivo na kraju prošlonedjeljnog poslovanja.

Analitičar kompanije CMC Market Majkl Hjuson tvrdi da nešto “mekše” cijene nafte odražavaju očekivanja tržišnih poslenika da može doći do smanjenja tenzija između SAD i Irana, nakon što je na čelo države koja ima ogromne zalihe nafte došao umjereni političar kakvim se na Zapadu smatra Rohani.

On je, kako navodi američka agencija AP, umjereni klerik koji je odmah po stupanju na dužnost pozvao na dijalog njegove zemlje i vodećih zapadnih država.

Iran je, zbog nepopustljivog stava vlasti u Teheranu oko realizacije iranskog atomskog programa, izložen sankcijama SAD i njenih saveznika, a koje se odnose na izvoz nafte i finansijske operacije u inostranstvu.

Zapadne sankcije su do sada nanijele veliku štetu iranskoj privredi, a procijenjuje se da je Teheran od izvoza nafte lani zaradio oko 101 milijardu dolara, ili približno 15 milijardi dolara manje nego 2011.

Hjuson, ali i neki drugi analitičari, navode da je tekući pad cijena nafte uslijedio i zbog otvaranja novog naftnog terminala u Libiji, ali i očekivanja da Organizacija zemalja izvoznika nafte, kao i Međunarodna agencija za energiju i ministarstvo energetike SAD ove sedmice smanje procjenu ovogodišnje tražnje nafte u svijetu, usljed niže stope privrednog rasta u Kini, ali i na globalnom nivou. Tanjug

Dodaj Komentar