Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Ponedjeljak, 24 Januara, 2022
Nalazite se na Home » Nafta » OPEK podigao prognozu tražnje nafte

OPEK podigao prognozu tražnje nafte 

BEČ, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) podigla je danas prognozu tražnje nafte u svijetu za 2013. i 2014, nakon boljih od očekivanih rezultata iz prve polovine godine.

OPEK očekuje da će svjetska tražnja nafte ove godine iznositi 89,7 miliona barela dnevno, u odnosu na raniju prognozu od 89,6 miliona barela, prenosi agencija Frans pres.

Za iduću godinu se očekuje globalna tražnja od 90,8 miliona barela dnevno, u odnosu na raniju prognozu od 90,7 miliona, nakon prošlogodišnje tražnje od 88,9 miliona barela.

“Tražnja nafte u Evropi je i dalje u padu, iako izgleda da je takav trend pri kraju”, navodi organizacija, dodajući da američka privreda posljednjih mjeseci pokazuje znake oporavka.

OPEK navodi da je tražnja nafte u Indiji dosta slaba u posljednjih šest mjeseci zbog obilnih kiša, niže prodaje automobila i generalnog ekonomskog usporavanja. U Kini je, sa druge strane, tražnja u junu “oživjela”, dodaju iz OPEK-a.

Organizacija je snizila prognozu globalnog privrednog rasta za 2013. na 2,9 sa tri odsto, uglavnom zbog očekivanog nižeg rasta u SAD i Kini, ali je prognoza za 2014. nepromijenjena i te godine se očekuje rast od 3,5 odsto. Tanjug

Dodaj Komentar