Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Srijeda, 8 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Energetika » OPEK u novembru dogovara još veće smanjenje proizvodnje nafte?

OPEK u novembru dogovara još veće smanjenje proizvodnje nafte? 

naftaALŽIR, Organizacija zemalja proizvođača nafte (OPEK) mogla bi na sastanku krajem novembra u Beču da dogovori smanjenje proizvodnje za još jedan odsto više od količine dogovorene prošlog mjeseca u Alžiru, ako proizvođači ocijene da je to potrebno, izjavio je alžirski ministar energetike Nuredin Bouterfa.

Buterfa je rekao za domaću tv stanicu Enahar, da će članice i nečlanice OPEK-a održati neformalni sastanak u Istanbulu od 8. do 13. oktobra, na kome će razgovarati o tome kako da sprovedu dogovor postignut u Alžiru, ali nije precizrao ko sve dolazi na taj skup, prenosi agencija Rojters.

Članice OPEK-a su se dogovorile u septembru u Alžiru da smanje proizvodnju za oko 700.000 barela dnevno na nivo u rasponu od 32,5 do 33 miliona barela dnevno, što je prvo smanjenje pumpanja “crnog zlata” od 2008. godine. Prema procjenama OPEK-a, zemlje članice trenutno pumpaju oko 33,24 milina barela nafte dnevno.

“Procenićemo situaciju na tržištu na sastanku u Beču krajem novembra, a ako smanjenje od 700.000 barela nije dovoljno, podići ćemo tu cifru. Sada kada je OPEK jedinstven i govori jednim glasom sve je puno lakše i ako je potrebno da smanjimo za još 1,0 odsto – smanjićemo”, rekao je Buterfa u intervjuu za tv Enahar, koji će biti emitovan kasnije danas.

Alžir je jedan od OPEK-ovih cjenovnih jastrebova, navodi Rojters i dodaje da je ovo prvi nagovještaj mogućeg daljeg snižavanja proizvodnje.

Prije alžirskog sastanka Buterfa se zalagao za rezanje OPEK-ove proizvodnje za milion barela dnevno kako bi se stabilizovale cijene nafte. Tanjug

 

Dodaj Komentar