Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Ponedjeljak, 24 Januara, 2022
Nalazite se na Home » Nafta » Oporavak cijena nafte poslije jučerašnjeg oštrog pada

Oporavak cijena nafte poslije jučerašnjeg oštrog pada 

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte su se danas oporavile, nakon jučerašnjeg oštrog pada uzrokovanog predviđanjima o rastućoj proizvodnji tog energenta u SAD, navode analitičari.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u decembru koštao je na Merkantilnoj berzi u Njujorku 93,14 dolara, odnosno 10 centi više nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, dok je nafta tipa “brent” u Londonu poskupjela za 29 centi na 106,10 dolara za barel, prenosi Frans pres.

Nakon jučerašnje prognoze Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da će SAD postati najveći svjetski proizvođač nafte do 2015. godine, zahvaljujući bumu u proizvodnji nafte iz škriljaca, barel lake teksaške nafte pojeftinio je u Njujorku 2,10 dolara, a brenta za 59 centi.

U godišnjem izvještaju o svjetskim energetskim perspektivama, IEA je takođe saopštila da su SAD na putu da zadovolje sve svoje energetske potrebe iz domaćih resursa do 2035. godine.

Investitori su, takođe, fokusirani i na pokušaje zapadnih sila da postignu nuklearni sporazum sa Iranom, koji bi donio ukidanje sankcija i omogućio upliv iranske nafte na globalno tržište. Tanjug

Dodaj Komentar