Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Ponedjeljak, 6 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Nafta » Oporavak cijena nafte sa petogodišnjeg minimuma

Oporavak cijena nafte sa petogodišnjeg minimuma 

NJUJORK, Cijene nafte su se tokom današnjeg trgovanja u Aziji oporavile, nakon što su prethodnih dana pale na petogodišnji minimum pošto je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) snizila prognozu tražnje tog energenta u 2015. godini, a američke zalihe nafte registrovale iznenađujući rast, naveli su analitičari.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u januaru poskupio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 44 centa na 61,38 dolara, dok je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” za januarsku isporuku na tržištu u Londonu poskupio 40 centi na 64,64 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Cijena teksaške nafte (WTI) juče je pala za 2,88 dolara, dok je brent pojeftinio za 2,60 dolara nakon što je OPEK objavio da će globalna tražnja za sirovom naftom pasti na 28,92 miliona barela dnevno u narednoj godini, što je najniži nivo od 2003. godine.

“S obzirom na približavanje praznične sezone, investitori ne očekuju nikakve važnije ekonomske vijesti, dok će se cijena nafte zadržati na niskom nivou do kraja godine”, izjavio je analitičar konsultantske kompanije EY, Sandžev Gupta.

Podaci koje je juče objavilo američko ministarstvo energetike pokazali su da su zalihe nafte u SAD u nedjelji zaključno sa 5. decembrom porasle za 1,5 miliona barela, dok su analitičari očekivali pad od 2,7 miliona barela, prenose agencije.

Dodaj Komentar