Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Utorak, 25 Januara, 2022
Nalazite se na Home » Energetika » Oštar pad cijena nafte u 2015.

Oštar pad cijena nafte u 2015. 

LONDON, Cijene nafte potonule su u 2015. godini za više od 35 odsto pod pritiskom utrke proizvođača na Bliskom istoku i u SAD-u za globalnim tržišnim udjelom, čime je nastao dosad nezabilježen višak u ponudi, koji će se nastaviti i u ovoj godini.
Nakon što je cijena barela Brent Blend nafte na londonskom tržištu u 2014. godini potonula za 48 odsto, u 2015. se spustila dodatnih 35 odsto, a pritom samo u decembru za 16 odsto.
Cijena barela tako je na londonskom tržištu završila godinu na 37,28 dolara, što je nadomak najnižeg nivoa u zadnjih skoro 11 godina od 36,10 dolara na koje je pala u decembru.
Na američkom tržištu barel West Texas Intermediatea (WTI) spustio se prošle godine 30 odsto, nakon gubitka od 46 odsto u 2014. godini. Samo u decembru pojeftinio je 11 odsto, završivši godinu na 37,04 dolara za barel.
Analitičari procjenjuju da globalna proizvodnja sirove nafte premašuje potražnju između pola miliona i dva miliona barela dnevno.
Cijena nafte počela je tonuti sredinom 2014. godine, zbog proizvodnje zemalja članica naftnog kartela OPEC, Rusije i američkih proizvođača koja premašuje potražnju.
Pad cijena ubrzao je krajem 2014. godine, nakon što je OPEC odlučio držati visok nivo proizvodnje kako bi obranio globalni tržišni udio.
I na svom posljednjem sastanku, 4. decembra 2015. u Beču, članice OPEC-a nisu se dogovorile o smanjenju proizvodnje kako bi podržale cijene nafte, zacementiravši tako svoju odluku da štite tržišni udio dok se svijet priprema za dolazak iranske nafte nakon prestanka sankcija Teheranu. Ni Rusija ni SAD ne pokazuju znakove posustajanja u proizvodnji.
Uz golemu proizvodnju, tržište dodatno pritišće i blaga zima na sjevernoj polutki zbog vremenskog fenomena El Nino koji je izazvao pad potražnje za lož uljem. Cijena lož ulja na američkom tržištu potonula je i u 2015. i u 2014. godini za 40 odsto.
Analitičari Goldman Sachsa kažu da bi cijene nafte trebale pasti na 20 dolara po barelu kako bi se smanjila prekomjerna proizvodnja i omogućilo uravnoteženje globalnog naftnog tržišta.
Analitičari Morgan Stanleya, i u 2016. godini ne očekuju stabilizaciju tržišta nafte, jer ponuda i dalje raste, unatoč smanjenjima američke proizvodnje.
“Nada u uravnoteženje tržišta nafte u 2016. i dalje trpi od ozbiljnih zastoja”, zaključili su. Hina

Dodaj Komentar