Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Utorak, 7 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Termoenergija » Otvaranje Rudnika i TE u Bugojnu projekt budućnosti

Otvaranje Rudnika i TE u Bugojnu projekt budućnosti 

BUGOJNO, Otvaranje površinskog kopa uglja na lokaciji “Kotezi“ u Bugojnu je sve izvjesnije – potvrdio je za Fenu načelnik te opštine Hasan Ajkunić.

“Na nedavnom sastanku kod resornog federalnog ministra naređeno je JP “Elektroprivreda“, kao nosiocu budućih aktivnosti, da uđe u proceduru osnivanja Zavisnog društva “Rudnik i TE Bugojno“. Također, EPBiH i Zavisno društvo Rudnik uglja “Gračanica“ Gornji Vakuf/Uskoplje zaduženi su da nastave geološka istraživanja u Kotezima”, kazao je bugojanski načelnik.

Ovo je, smatra, veliki iskorak u realizaciji “projekta budućnosti“, koji je pokrenut još 1997. godine.

“Dopisom koji smo dobili 5. marta, s potpisom federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića, potvrđena je odluka Federalne vlade iz 2010., kojom su Rudnik i TE u Bugojnu proglašeni javnim interesom i prioritetnim elektro-energetskim objektima”, naglasio je.

Ajkunić je uvjeren da će se tokom dvije godine završiti sve planirane aktivnosti, i stvoriti preduslovi za početak realizacije strateškog projekta za razvoj Bugojna i cijele regije.

“Obaveza EPBiH je da formira radni tim, u kojem će biti predstavnici resornog federalnog ministarstva, SBK, i opština Bugojno, Donji Vakuf  i Gornji Vakuf/Uskoplje, da bi se definisale smjernice za otvaranje ležišta i izgradnje Rudnika i TE Bugojno“, istakao je načelnik Ajkunić.

Način upravljanja ležištem bugojanskog neogenskog bazena utvrdiće Vlada Federacije BiH na osnovu rezultata istraživanja, koja će biti obavljena na tom području. Biznis.ba

Dodaj Komentar