Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Ponedjeljak, 6 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Nafta » Ove godine dvije naftne bušotine

Ove godine dvije naftne bušotine 

BANJALUKA, Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i direktor ruske kompanije “Zarubežnjeft” Sergej Kudrjašev najavili su da će ove godine u Srpskoj biti realizovane dvije naftne bušotine.

Dodik je, nakon sastanka sa Kudrjaševom, rekao da je ova kompanija pokazala vidljivo visoku ekološku odgovornost i interes da se sva otvorena pitanja rješavaju u skladu sa standardima u okruženju.

On je dodao da postoji obostrana želja za održavanje i unapređivanje zajedničkih projekata u Rafineriji nafte Brod i Rafineriji ulja Modriča i spremnost da se otklone svi izazovi koji se nalaze na putu njihove realizacije.

Komentarišući kritike hrvatske strane da Rafinerija u Brodu ne poštuje standarde emisije štetnih materija, Dodik je rekao da rafinerija radi po ekološkim dozvolama od vlasti Republike Srpske, i da po nivou poštovanja ekoloških standarda daleko prevazilazi praksu u samoj Hrvatskoj.

“U toj priči se često mogla prepoznati politizacija i mi smo o tome intenzivno razgovarali sa vlastima Hrvatske i nastavićemo da zajedno rješavamo to pitanje”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Rafinerija je još u fazi rekonstrukcije i poboljšanja tehnoloških aspekata koji se realizuju kreditnim sredstvima, što utiče na tekuće poslovanje, ali je vidljiv plan tehnoloških inovacija i stabilizacije na čemu se trenutno radi.

Direktor “Zarubežnjefta” Sergej Kudrjašev rekao je da se ova kompanija zajedno sa “Gaspromnjeftom” u Srpskoj bavi naftnim istraživanjima i da ove godine planira uraditi dvije bušotine.

On je dodao da je sa predstavnicima Vlade danas razgovarao i o ekološkim pitanjima, jer se, kako je rekao, danas mora ići u korak sa standardom EVRO 5 Evropske unije.

Komentarišući kritike hrvatske strane da Rafinerija u Brodu ne ispunjava u potpunosti ekološke standarde, Kudrjašev je rekao da rafinerija Vladi Republike Srpske kontinuirano dostavlja izvještaje i da mora da bude spremna za nove standarde.

“Danas ćemo kupiti mjernu stanicu koja će nam omogućiti da stalno pratimo emisiju štetnih materija i ekološko stanje na teritoriji rafinerije”, rekao je Kudrjašev.

Govoreći o poslovanju u prošloj godini, on je naveo da ona nije bila najbolja, ali da je u tom periodu otvorena sekcija primarne prerade.

Prema njegovim riječima, kompanija ima program povećanja efikasnosti proizvodnje na kojem rade ozbiljni konsultanti, što bi trebalo da doprinese pozitivnim rezultatima u svim segmentima.

Ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da projekat “Zarubežnjefta” u Republici Srpskoj uživa podršku ruske Vlade i naglasio da njegov uspješan razvoj pokazuje i drugim kompanijama u Rusiji da je Srpska interesantan prostor za investiranje. Srna

Dodaj Komentar