Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Ponedjeljak, 6 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Energetika » Pad cijene nafte nakon Trumpove prijetnje Kini

Pad cijene nafte nakon Trumpove prijetnje Kini 

NJUJORK, Globalna finansijska tržišta u ponedjeljak su oslabila nakon što je američki predsjednik Donald Trump neočekivano podigao pritisak na Kinu da postigne

Globalna finansijska tržišta u ponedjeljak su oslabila nakon što je američki predsjednik Donald Trump neočekivano podigao pritisak na Kinu da postigne trgovinski sporazum usred pregovora, kazavši kako će ove sedmice povećati tarife SAD-a na kinesku robu.

Tržište dionice, zbog kojih se u velikoj mjeri očekivalo da će dvije strane uskoro postići trgovinski sporazum, naglo su se smanjile, budući da su daljnji razgovori o okončanju ratnog trgovačkog rata bili neizvjesni, javlja Reuters.

Trgovinski rat rezultirao je milijardama dolara gubitaka za obje strane, nanio je kolateralne štete privredi i firmama koje su ovisne o izvozu, od Japana do Njemačke.

Kineske dionice pale su za više od 6 posto, dok su burze u SAD-u pale za 1,6 posto. Cijena nafte je pala, a kineski juan je oslabio.

Trump je oštro reagovao na napetost između dvije najveće svjetske ekonomske sile. U nedjelju je na tweeter profilu napisao da se trgovinski razgovori s Kinom ‘prespori’ i da će povećati carine kineskih proizvoda sa 10 na 25 posto. Fena

 

Dodaj Komentar