Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Srijeda, 1 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Nafta » Počeli razgovori o zamrzavanju nivoa proizvodnje nafte

Počeli razgovori o zamrzavanju nivoa proizvodnje nafte 

naftaMOSKVA, Dva najveća svjetska proizvđača nafte Rusija i Saudijska Arabija saglasili su se danas da će zajedno djelovati za stabilizaciju proizvodnje crnog zlata.

Ministri energetike Rusije i Saudijske Arabije Aleksandar Novak i Halid al Falih sastali su se danas na marginama samita G20 u Kini.

U zajedničkom saopštenju koje je objavila Rusija, oba ministra su ukazala na “potrebu za uzdržavanjem od potresa na naftnom tržištu” i postigli saglasnost da zajednički djeluju “radi stabilizacije tržišta nafte”.

Novak i Al Fatih navode da će u oktobru predsjedavati prvim sastankom rusko-saudsijke radne grupe za naftu i gas.

Rusija, koja nije članica OPEK-a, ranije je podržala pozive za zamrzavanje proizvodnje, ali su tu napori propali jer je Iran bio protiv.

“Sa saudijskim ministrom energetike dogovorili smo zajedničke akcije radi stabilizovanja situacije na tržištu nafte”, rekao je Novak poslije sastanka sa saudijskim zvaničnikom.

On je dodao da obje strane smatraju da je zamrzavanje nivoa proizvodnje najefikasniji alat.

Cijena barela “brent” nafte porasla je za isporuke u novembru za preko pet procenata poslije objavljivanja izvještaja o zajedničkom saopštenju Rusije i Saudijske Arabije. Barel se trenutno prodaje za 49,15 dolara. Srna

Dodaj Komentar