Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Subota, 27 Novembra, 2021
Nalazite se na Home » Gas » Podrška izgradnji transjadranskog gasovoda

Podrška izgradnji transjadranskog gasovoda 

SARAJEVO, Na sastanku ministara inostranih poslova Crne Gore, Hrvatske, Grčke, Italije i Albanije u Dubrovniku danas je potpisana zajednička izjava podrške izgradnji transjadranskog gasovoda i njegovom naknadnom povezivanju na jonsko-jadranski gasovod.

Ministri su izrazili snažno političko opredjeljenje i punu podršku projektu transjadranskog gasovoda kojim je planiran transport azerbejdžanskog gasa od Grčke do Italije preko Albanije, što će predstavljati integralni dio Južnog gasnog koridora, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

U zajedničkoj izjavi izražena je puna podrška naknadnom povezivanju transjadranskog sa jonsko-jadranskim gasovodom, pri čemu bi se omogućilo optimalno snabdijevanje gasom južne Evrope i djelimično jugoistočne Evrope.

Ministri inostranih poslova vjeruju da će se na taj način doprinijeti jačanju regionalne energetske stabilnosti, što je od vitalnog značaja za razvoj i napredak u budućnosti.

Ministri su razmijenili mišljenja i o pojedinačnim obavezama koje se odnose na razvoj, finansiranje, izgradnju i funksionisanje projekata transjadranskog i jonsko-jadranskog gasovoda, kao i o pripremama domaćeg tržišta za dostavu kaspijskog gasa.

Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija istakao je da će diverzifikacija izvora energije, osim jačanja strateškog značaja regiona južne Evrope, doprinijeti i snižavanju cijena gasa koje trenutno plaćaju domaćinstva i industrijski sektor.

On je naveo da BiH plaća relativno visoke cijene prirodnog gasa u odnosu na ostatak regiona, kao što je slučaj sa Grčkom i Italijom u okviru Evrope.

Lagumdžija je na sastanku u Dubrovniku istakao da je, u okviru nedavne službene posjete Azerbejdžanu, prilikom susreta sa predsjednikom Ilhamom Alijevim razgovarano o unapređenju privredne saradnje u oblasti energetike, te o eventualnoj podršci Azerbejdžana izgradnji transjadranskog gasovoda. Srna

Dodaj Komentar