Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Utorak, 7 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Gas » Prekretnica u razvoju gasnog sektora

Prekretnica u razvoju gasnog sektora 

BANJALUKA, Direktna isporuka gasa Republici Srpskoj bez posredovanja “BH gasa”, koju su predsjednik i premijer Srpske Milorad Dodik i Željka Cvijanović dogovorili sa kompanijom “Gasprom”, predstavlja prekretnicu u razvoju gasnog sektora u BiH, jer će donijeti pojeftinjenje gasa u Srpskoj, ali i mogući krah gasnog tržišta u Federaciji BiH /FBiH/, ističu stručnjaci.

Stručnjaci u Srpskoj i FBiH saglasni su da je ovo pitanje od životne važnosti za Srpsku, te da će svako formiranje buduće vlasti na nivou BiH zavisiti od podrške ovom poslu i projektu izgradnje “Južnog toka”.

Direktor “Gas Resa” Slobodan Puhalac rekao je da su se potrošači gasa u Srpskoj do sada snabdijevali kupujući ruski gas od firmi iz FBiH, što je nerijetko značilo i znatno veću cijenu od realne, navodi “Pres Republike Srpske”.

On je naveo da je skoro 30 godina kompanija “Energoinvest”, kao isključivi nosilac ugovora o snabdijevanju ruskim gasom u BiH, skupo naplaćivala svoje posredovanje, ostvarujući ekstraprofit, a u poslove posredovanja uključila se i firma “BH gas”, a nijedna od ove dvije frime nije preuzela dugovanja iz prijeratnog i ratnog perioda.

Puhalac je naglasio da je takva praksa konačno završena. “Federaciji BiH nudi se priključenje na politički tek promovisan Jonsko-jadranski gasovod koji bi bio produžetak Transjadranskog gasovoda, ali ti projekti nisu realna alternativa i konkurencija `Južnom toku`. U FBiH to veoma dobro znaju, ali to ih ne sprečava da, slijedeći neke druge interese, blokiraju ruski gasovod. Nažalost, to ne rade samo na štetu Republike Srpske, već i sopstvenih građana”, ukazao je Puhalac.

Bivši direktor “BH gasa” Almir Bečarević ocijenio je da ono što treba da zabrine vlasti u FBiH, s obzirom na to da je Srpska potpisala sporazum sa “Gaspromom”, jeste činjenica da će taj gas biti jeftiniji od onog koji se prodaje u FBiH.

Aktuelni direktor “BH gasa” Mirsad Sendijarević smatra da nijedna regija unutar države ne može potpisati međudržavni sporazum, te da najave vlade Srpske i Rusije treba uzeti sa rezervom.

Član Komisije za spoljnu trgovinu i carine parlamenta BiH Saša Bursać smatra da ako buduća vlast u FBiH ne bude za “Južni tok” ne misli dobro ni svom narodu, ni BiH, navodeći da su razlozi za dosadašnje opstrukcije “Južnog toka” bili politikanstvo stranaka iz Sarajeva, te instrukcije islamskih zemalja koje su slijedili bošnjački lideri u pokušaju da favorizuju njihove projekte.

Dodaj Komentar