Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Nedjelja, 5 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Gas » Prodaja grčke gasne kompanije Rusiji nije poželjna

Prodaja grčke gasne kompanije Rusiji nije poželjna 

ATINA, Američki Stejt dipartment izrazio je negodovanje zbog spremnosti Grčke da proda svoju gasnu kompaniju DEPA Moskvi, objavljeno je danas na grčkom ekonomskom informativnom sajtu “Kapital” /Capital.gr/.

Visoki zvaničnik Stejt dipartmenta poručio je grčkoj vladi da bi prenos gasnog konzorcijuma DEPA ruskoj kompaniji “Gasprom” bio nepoželjan, jer bi to dovelo Grčku u veću gasnu zavisnost od Rusije.

On je naglasio da Grčka ne treba da bude “talac“ Kremlja u energetskom domenu.

Rusija obezbjeđuje oko 90 odsto gasa koji se koristi u Grčkoj, te Vašington ocjenjuje da bi kupovina DEPA omogućila Moskvi da ojača dominaciju na tržištu energije u regionu.

Na sajtu se navodi da je Atina istovremeno upozorena da saradnjom sa Rusijom dovodi u pitanje i realizaciju Transjadranskog gasovoda, kojim bi trebalo da se gas iz Azerbejdžana dopremi preko Grčke do južne Evrope.

Grčka, Albanija i Italija potpisale su 13. februara u Atini međuvladin sporazum o realizaciji projekta TAP.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovao je i američki zamjenik državnog sekretara za evropska pitanja Erik Rubin.

Grčka će pod pritiskom zajmodavaca biti prinuđena da privatizuje holding DEPA i kompaniju DEFSA.

Tri kompanije se trenutno bore za kupovinu grčkih kompanija – ruske kompanije “Gasprom” i “Sintez”, kao i državna naftna kompanija Azerbejdžana SOCAR.

Grčka država je neposredni vlasnik 65 odsto holdinga DEPA, dok je 35 odsto u vlasništvu kompanije “Helenik petroleum”, u kojoj grčka država ima 35 odsto akcija.

Dodaj Komentar