Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Ponedjeljak, 24 Januara, 2022
Nalazite se na Home » Energetika » Prva EU nuklearka poslije Fukušime

Prva EU nuklearka poslije Fukušime 

LONDON/PARIZ, Prva nuklearna centrala u Evropi, poslije tragedije u japanskom gradu Fukušima, biće izgrađena u Velikoj Britaniji.
Velika Britanija trebalo bi da potpiše sporazum s francuskom energetskom kompanijom Elektrisite de Frans (EdF), o izgradnji prvog nuklearnog postrojenja u Evropi, od kada je tragedija u japanskoj Fukušimi uznemirila svijet.
Projekat bi trebalo da košta oko 23 milijarde dolara.

Prema sporazumu, koji bi trebalo da bude objavljen sutra, francusko preduzeće predvodiće konzorcijum, uključujući i kineske kompanije, za izgradnju dva evropska vodena reaktora pod pritiskom, koje je projektovala francuska “Areva”.

Prema procjenama zasnovanim na drugim nuklearnim projektima, troškovi će dostići oko 16 milijardi dolara.

Dugogodišnji partner EdF-a, kineska “General Nuclear Power Group” (CGN), zajedno sa “China National Nuclear Corporation” (CNNC) trebalo bi da ima 30 do 40 odsto učešća u konzorcijumu, dok će “Areva” imati 10 odsto, prenijeli su francuski i britanski mediji.

Dva reaktora, svaki kapaciteta 1,6 gigavata, zajedno će pokriti gotovo pet procenata proizvodnje struje u Velikoj Britaniji i poboljšati energetski sektor, u kojem treba zamijeniti 20 odsto zastarjelih nuklearnih postrojenja, prenio je Rojters.

Agencija navodi i da je ovaj projekat pomoć za svjetsku nuklearnu industriju, u kojoj su mnogi projekti otkazani, poslije nesreće u Fukušimi 2011. godine. Tanjug

Dodaj Komentar