Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Ponedjeljak, 6 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Gas » Puhalac: Registrovanje zajedničke kompanije početkom 2014.

Puhalac: Registrovanje zajedničke kompanije početkom 2014. 

BANJALUKA, Zajednička kompanija ruskog “Gasproma” i “Gas Resa” iz Republike Srpske za izgradnju kraka gasovoda “Južni tok” trebalo bi da bude registrovana početkom naredne godine, najavio je vršilac dužnosti direktora “Gas Res” Slobodan Puhalac.

Puhalac je rekao da će nakon registrovanja kompanije u Švajcarskoj uslijediti izrada studije tehno-ekonomske opravdanosti, idejno rješenje, glavni projekat i tender, kako bi se prešlo u fazu investiranja i početka radova u 2015. godini.

On je podsjetio da u narednom periodu traba da budu usvojeni sporazum Ruske Federacije i Savjeta ministara BiH i sporazum o raspodjeli i izmirenju duga za gas iz ratnog perioda kao uslovni dokumenti za ovaj projekat.

“Ta dva dokumenta su jedan od značajnih uslova, dok ostale tehničke i druge podloge pripremamo prema precizno utvrđenim obavezama iz `mape puta`”, rekao je Puhalac.

On je dodao da će iznosi sredstava koje Republika Srpska treba da obezbijedi biti poznati tek nakon usvajanja Studije tehno-ekonomske opravdanosti, ali da, prema onome što “Gasprom” obezbjeđuje kao projektno finansiranje, to neće predstavljati velike obaveze.

“`Gasprom` otvara prostor u poslovnim bankama, obično je 70 procenata kredita i 30 odsto vlastitog učešća, što treba da podijelimo na naših 40 odsto, pa ćemo vidjeti koliko će novca trebati u kojoj fazi projekta”, rekao je Puhalac.

Prema ranijim najavama, izgradnja kraka gasovoda “Južni tok” kroz Republiku Srpsku trebalo bi da krene početkom 2015. godine.  Srna

Odgovor na Puhalac: Registrovanje zajedničke kompanije početkom 2014.

Dodaj Komentar