Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Utorak, 25 Januara, 2022
Nalazite se na Home » Energetika » Raskinut Ugovor o koncesiji za HE na Vrbasu

Raskinut Ugovor o koncesiji za HE na Vrbasu 

BANJALUKA, Firma HES Vrbas Banja Luka raskinula je Ugovor sa Vladom RS o koncesiji za izgradnju dvije hidroelektrane na Vrbasu, saopšteno je iz Advokatske kancelarije “Baroš”, koja je pravni zastupnik te firme.

Riječ je o HE Krupa od 48,5 MW i HE Banja Luka – niska od 37,2 MW instalisane snage.

Nakon dugogodišnjih pregovora i mnoštva preduzetih aktivnosti realizacija navedenog ugovora i izgradnja planiranih hidroelektrana je ipak izostala.

Zaključeni Ugovor o koncesiji je bio na snazi sve do 29. septembra 2015. godine, kada je HES Vrbas a.d. Banja Luka uputio Obavještenje o raskidu zaključenog Ugovora o koncesiji.

Dana 25. novembra 2004. godine, između Republike Srpske, Vlade Republike Srpske kao Koncendenta i HES Vrbas Banja Luka kao Koncesionara, zaključen je Ugovor o koncesiji za izgradnju dvije hidroelektrane na Vrbasu i to: HE Krupa od 48,5 MW i HE Banja Luka – niska od 37,2 MW instalisane snage.

“Dodjela koncesije je zbog svog izuzetnog značaja zauzela dosta medijskog prostora, i o predstojećim aktivnostima javnost Republike Srpske biće detaljnije informisana“, poručuju iz Advokatske kancelarije „Baroš“.

Izgradnja dvije hidroelektrane na Vrbasu od samoga početka je imala sve veću pažnju javnosti, iako realizacija samog projekta nije ni započela.
Protivljenje ovom projektu izrazili su predstavnici banjalučkih NVO, udruženja građana, sportskih društava, te mještani mjesnih zajednica Krupa na Vrbasu, Rekavica i Karanovac koji su se udružili u “Koaliciju za Vrbas”.

Ekološke organizacije su upozoravale da izgradnja hidroelektrana ne doprinosi smanjenju siromaštva i navode da zbog velikih troškova takvi projekti dovode do korupcije među elitom u zemljama u razvoju, te doprinose zaduženju ovih zemalja. Ističe se i da u siromašnim zemljama na ovakvim projektima dominiraju strani konsultanti i izvođači radova.

Vrijednost kompletne investicije na izgradnji hidroelektrana “Banja Luka niska” snage 37,2 MW i “Krupa” snage 48,5 MW predviđena je na 164.722.000 evra. Riječ je o koncesiji na period od 25 godina, ne računajući period izgradnje koji bi prema planovima trebalo da iznosi četiri i po godine.
                                                                                                                                                                                                                                            Izvor: CAPITAL

2 Odgovori na Raskinut Ugovor o koncesiji za HE na Vrbasu

Dodaj Komentar