Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Subota, 27 Novembra, 2021
Nalazite se na Home » Nafta » Raste cijena nafte

Raste cijena nafte 

LONDON/NJUJORK, Cijene nafte su danas u trgovanju na azijskom tržištu blago porasle, ali je njihov rast bio ograničen zbog uporno visokih globalnih zaliha nafte.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u decembru poskupjela je tri centa na 40,57 dolara za barel, dok je za 11 centi poskupjela sirova nafta tipa “brent” na 44,29 dolara, takođe za decembarske isporuke. WTI je juče u jednom trenutku pao ispod 40 dolara za barel, ali se brzo oporavio.

Nastavak rasta zaliha tog energenta u SAD potvrdio je pretpostavke da će visoke zalihe na svjetskom nivou potrajati i iduće godine, kada i Iran poveća proizvodnju, prenosi agencija Frans pres.

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) već dugo odolijevaju pritiscima da smanje obim proizvodnje u svjetlu visokih zaliha i tako spriječe dalji pad cijena.

Međutim, ključne članice te organizacije, na čelu sa Saudijskom Arabijom, odbijaju da to učine, jer žele da sačuvaju tržišni udio.
Snažan dolar takođe drži cijene nafte na niskom nivou. Naftom se trguje u dolarima, pa njegovo jačanje dovodi do pada tražnje jer snažan dolar čini naftu skupljom za kupce koji imaju slabije valute. Tanjug

Dodaj Komentar