Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Srijeda, 1 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Energetika » Rusi imaju plan, okreću se drugoj strani

Rusi imaju plan, okreću se drugoj strani 


MOSKVA, Ruski gasni gigant Gasprom će kupiti veće količine gasa od Uzbekistana u 2016. godini nego što je kupio od Turkmenistana u 2015. godini.

Tada je obim ukupnih isporuka gasa dostigao 3,1 milijardu kubnih metara, izjavio je jedan neimenovani izvor iz Gasproma za rusku agenciju Tas.
Ugovori potpisani krajem 2015. godine, u cilju povećanja kupovine uzbekistanskog gasa, bez sumnje predstavljaju važnu činjenicu, tvrdi neimenovani izvor.

“Sada je potpuno jasno da će povećanje obima kupovine uzbekistanskog gasa u 2016. godini donjeti znatno veće količine gasa u odnosu na isporuke Turkmenistana iz 2015. godine, u ukupnoj količini od 3,1 milijarde kubnih metara gasa”, izjavio je neimenovani izvor.

Kako je ranije javila francuska novinska agencija Frans pres, Gasprom je prestao da kupuje gas od Turkmenistana, nakon čega su turkmenistanske vlasti poručile da žele pregovore sa ruskim gigantom.

Kao razlog za Gaspromovu odluku da od januara prestane sa uvozom gasa iz Turkmenistana, državna kompanija Turkmengas navodi “promjenu situacije na međunarodnom gasnom tržištu, kao i finansijske probleme nastale u Gasprom eksportu”.

Ruski Gasprom je nekad bio najveći kupac prirodnog gasa iz Turkmenistana, a njegovo mjesto je u posljednjih nekoliko godina zauzela kineska kompanija Čajna nešnel petroleum.

Odnosi između zvanične Moskve i Ašhabada su zategnuti otkako je Rusija u februaru prošle godine najavila da će smanjiti kupovinu turkmenistanskog gasa za skoro dvije trećine, navodeći kao razlog povećane proizvodne kapacitete Gasproma.

Turkmengas je poslije toga nazvao Gasprom “nestabilnim partnerom”, tvrdeći u julu prošle godine da je ruski energetski gigant nesolventan. Istog mjeseca, izvor blizak Gaspromu je potvrdio za Frans pres da je ruska kompanija pokrenula tužbu protiv Turkmengasa pred arbitražnim sudom u Stokholmu, tražeći reviziju cijena gasa predviđenih ugovorom. Tanjug

Dodaj Komentar