Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Ponedjeljak, 6 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Energetika » Rusija ograničava isporuku gasa Poljskoj?

Rusija ograničava isporuku gasa Poljskoj? 

MOSKVA ,  Rusija je počela sa ograničenjem isporuke gasa u Poljsku, čime je ometen povratni protok ka Ukrajini, izjavio je direktor ukrajinske kompanija za transport gasa “Ukrtransgas” Ihor Prokopiv.

Prema njegovim riječima, isporuke gasa iz Poljske mogle bi biti nastavljene u naredna dva dana. On je dodao da nije ugrožen dotok gasa iz Slovačke.

Nešto ranije zvaničnik “Ukrtransgasa” rekao je da u protekla dva dana nije primijećeno smanjenje povratnog protoka gasa iz članica EU.

Zvaničnik je reagovao na komentare poljske kompanije “PGNIG” da je od početka sedmice uočeno smanjenje isporuke gasa iz “Gasproma”.

Ruski “Gasprom” nije želio da komentariše izvještaj.

Potrošnja gasa u Ukrajini je oko 50 milijardi kubnih metara. Država proizvodi oko 20 milijardi kubnih metara gasa a ostatak uvozi, uglavnom iz Rusije.

Određenu količinu Kijev uvozi iz susjednih članica EU, Poljske i Mađarske. Uvoz iz Mađarske opao je tokom prošlog mjeseca, a Prokopiv smatra da je za to odgovorna Rusija.

Ukrajina je tokom ovog mjeseca počela da uvozi gas iz Slovačke, a premijer Arsenijh Jacenjuk ističe da bi nova ruta mogla da pokrije oko 20 odsto ukrajinske potražnje. Srna

Dodaj Komentar