Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Utorak, 7 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Nafta » Sečin: Naftu kontroliše Amerika

Sečin: Naftu kontroliše Amerika 

MOSKVA, Regulisanje naftnog tržišta sada ne vrši OPEK, već SAD. One će određivati razvoj naftnog tržišta u srednjeročnoj perspektivi, smatra šef Rosnjefta Igor Sečin.

“Regulisanje koje su ranije vršile zemlje koje ulaze u organizaciju OPEK počelo je da se aktivnije vrši na regionalnom tržištu SAD koje je postalo najvažniji regulator svjetskih razmjera“, rekao je direktor “Rosnjefta“ na forumu “Rusija zove“ koji je organizovao “VTB-Kapitol“.

Po mišljenju Sečina, promjena globalnog regulatora na svjetskom tržištu nafte desilo se usljed otkrića nalazišta gasa iz škriljaca, ali i “usljed toga što u SAD postoji čitav niz faktora koji utiču na razvoj konkretnog naftnog tržišta“”

U takve faktore ulaze i finansijski izvori, finansijski derivati, berze, kao i razvoj sistema naftnih i gasnih cjevovoda, ogromna količina konkurentnih izvođačkih organizacija koje rade u SAD, smatra Sečin.

“U vezi s tim, srednjeročna perspektiva svjetskog naftnog tržišta će se određivati na tržištu u SAD“, naveo je Igor Sečin. Između ostalog, tržište će se određivati hedžiranjem ugovora o gasu iz škriljaca. Sputnik

Dodaj Komentar