Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Srijeda, 19 Januara, 2022
Nalazite se na Home » Gas » Slovaci kritikuju planirano proširenje plinovoda Sjeverni tok

Slovaci kritikuju planirano proširenje plinovoda Sjeverni tok 

BRATISLAVA, Šef slovačke diplomacije Miroslav Lajčak nedavno je kritikovao proširenje ruskog plinovoda na dnu Baltičkog mora.

Prema njegovim riječima, pripremani projekt Sjeverni tok 2 je u suprotnosti sa politikom Europske unije prema Ukrajini i on ocjenjuje da će se Sjeverni tok 2 negativno odraziti i na geopolitički položaj Ukrajine.

“Realizacija tog projekta i time eliminisanje Ukrajine kao zemlje za tranzit ruskog plina negativno bi uticala i na njen geopolitički i ekonomski položaj, prvenstveno zbog činjenice da Ukrajina godišnje na tranzitu plina zaradi dvije milijarde eura”, izjavio je Lajčak slovačkoj agenciji TASR.

Slovački ministar upozorio je da i u slučaju Sjevernog toka EU mora poštovati pravila koja je ranije sama postavila, konkretno Europsku energetsku povelju i treći energetski paket mjera liberalizacije tržišta plina i struje.

“Dakle, mi samo kažemo kako se mora razmotriti je li svaki projekt u skladu sa europskim standardima. Uvjereni smo da ih Sjeverni tok 2 ne ispunjava i očekujemo stav Europske komisije”, dodao je Lajčak.

Realizacija proširenja Sjevernog toka 2 donijela bi gubitke i Slovačkoj, budući da bi prema procjenama Ministarstva gospodarstva gubila oko 400 miliona eura godišnje za tranzit ruskog plina iz Ukrajine prema zapadnim potrošačima, prenosi Croenergo.eu.

Protiv Sjevernog toka 2 bune se, osim solidarne Višegradske grupe, još i Bugarska, Rumunija, Estonija, Letonija, Litvanija i Grčka, dok je italijanski premijer Matteo Renzi rekao kako da ne bi bilo u redu da Europska komisija odobri izgradnju ovog spornog plinovoda, dok je prošle godine blokirala Južni tok. Biznis.ba

Dodaj Komentar