Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|понедељак, август 2, 2021
Nalazite se na Home » Solarna Energija » Tešanjski privrednici ulaze u biznis s proizvodnjom struje sunčevom energijom

Tešanjski privrednici ulaze u biznis s proizvodnjom struje sunčevom energijom 

TEŠANJ, Snažan ekonomski razvoj na području općine Tešanj, koji je prošle godine obilježio privredni razvoj Zeničko-dobojskog kantona, u ovoj i u narednih nekoliko godina mogao bi biti zaokružen proizvodnjom električne energije iz obnovljivih prirodnih resursa ili proizvodnjom struje sunčevom energijom.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije objavilo je obavještenje za javnost u kojem se stavlja na uvid devet novih zahtjeva za izdavanje energetskih dozvola za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih proizvodnih postrojenja, od kojih je čak pet s područja ZDK-a.

Osim četiriju kompanija „Kopiko“ iz Živinica, „Piksel“ iz Cazina, „Izgradnja Tojaga“ iz Mostara i “Bljesak“ iz Čitluka, zahtjeve za izdavanje energetske dozvole za izgradnju solarnih fotonaponskih elektrana podnijelo je i pet tešanjskih kompanija „Hifa – Benz“, „Tik Jelah“, „Inter Tešanj“, „Kalim-Profil“ i „Kalim Tešanj“.

Sve navedene kompanije su priložile potrebnu dokumentaciju u skladu s propisanom procedurom i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je prihvatilo njihove zahtjeve kao potpune.

Ukoliko ne bude nekih većih problema, gradnja pet novih solarnih fotonaponskih elektrana na području ZDK-a, elektrana „HB 10-1“ predviđene godišnje proizvodnje 10,7 MWh, najveće planirane elektrane „Tik 1“ s proizvodnjom od 153,1 MWh, elektrane „Inter In 23-1“ godišnje proizvodnje 24,3 MWh, i dvije elektrane „Kalim K23-1“ i „Kalim K23-2“ svaka s godišnjom proizvodnjom od 24,4 MWh, trebale bi da nakon probne proizvodnje daju godišnje čak 236,9 MWh „ekološki čiste struje“.

Ovih pet novih energetskih postrojenja bit će od velikog značaja i kao ogledni primjeri investiranja u projekte proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, energije koja je s ekološkog stanovišta čista i u skladu s posljednjim evropskim normama standarda. Biznis.ba

Dodaj Komentar