Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Ponedjeljak, 6 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Energetika » Srbija toči najskuplji dizel u regionu

Srbija toči najskuplji dizel u regionu 

BEOGRAD, Prosječne maloprodajne cijene benzina u Srbiji u odnosu na cijene početkom marta, kada je gorivo bilo najjeftinije, povećane su za oko sedam odsto, a dizel za čak 11 odsto.

Istovremeno je auto-gas pojeftinio za oko pola procenta, pokazuju najnoviji podaci Udruženja naftnih kompanija Srbije.

To znači da je benzin od marta poskupio za 9,41, a dizel za 13,85 dinara. Tečni naftni gas je poslje uzastopnih pojeftinjenja sredinom jula poskupio za oko dinar i sada se toči za 65,33 umjesto 63,46 dinara.

Prosječna maloprodajna cijena benzina u Srbiji je 132,70 dinara, evrodizela 138,96. Upoređujući cijene goriva u Srbiji i u regionu jasno se vidi da je dizel na domaćim pumpama među najskupljim. Skuplje se toči samo u Albaniji.

Istovremeno je maloprodajna cijena benzina u Srbiji za oko tri odsto niža od prosjeka u regionu.

Dok litar dizela u Srbiji košta 1,127 evra, u Makedoniji ga plaćaju 0,79 evro centi, u BiH 0,90. Jeftiniji je čak i u Grčkoj, koja je maksimalno podigla cijene goriva zbog sveopšte ekonomske krize.

Tomislav Mićović, sekretar ovog Udruženja, kaže da su i dalje najniže cijene goriva u Bosni i Hercegovini i Makedoniji.

– Upravo su te zemlje zbog veoma niskih državnih zahvatanja (akcize i PDV-a) preuzele deo potrošnje iz pograničnih delova naše i drugih susednih zemalja, a samim tim i fiskalne prihode. Isti negativni efekat po republički budžet naše zemlje beleži se i kada je u pitanju snabdevanje tranzitnog saobraćaja, koji se dominantno okreće snabdevanju gorivom u susednim zemljama, kaže Mićović.

Logično je, dodaje, da će svako ko je u tranzitu kroz Srbiju napuniti rezervoare gdje mu je jeftiniji. Pa i vozači iz Srbije odlaze u RS i BiH da kupe jeftinije gorivo.

Država umjesto da ovaj ljetnji period, kada je veliki tranzit stranaca kroz Srbiju iskoristi da privremeno snizi akcize i time poveća promet i napuni državnu kasu, godinama ne preduzima ništa. A gube svi, i budžet i pumpe.

Razlog skupog goriva u Srbiji su visoke akcize, gotovo najveće u regionu.

Mićović kaže da je s druge strane drastično poskupljenje nafte, a drugi razlog skupog goriva u Srbiji. Barel nafte se posljednjih dana prodaje za oko 47 dolara, što je za 70 odsto više nego kada je crno zlato bilo na istorijskom minimumu 20. januara ove godine.

Tada je berzanska cijena barela sirove nafte tipa brent koja se prerađuje u Srbiji bila 27,88 dolara, podsjeća Mićović.

Ono što dodatno otežava legalan rad benzinskih pumpi i oštećuje budžet je pojačan šverc goriva, kako kroz veći uvoz baznog ulja koji se namješava s dizel gorivom i tako prodaje.

Da šverca ima, potvrđuje i poslednji podatak da su carinici u proteklih sedam dana na ispostavi ­Veliko Gradište prilikom kontrole pogonskog goriva brodova koji saobraćaju Dunavom otkrili 3.550 litara neprijavljenog dizel goriva.

Neprosredno prije toga prilikom izlazne kontrole jednog slovačkog broda otkriven je tank koji nije bio obuhvaćen šemom i u njemu je pronađeno 1.800 litara dizela. Politika

Dodaj Komentar